Nationaldagsfirande på Camp Northern Lights

Med flaggorna på full stång firande den svenska kontingenten på Camp Northern Lights den svenska nationaldagen.  Den svenska flaggan återfanns runt hela campen som var dekorerad med vimplar och blå-gula blommor.

Parad för fanan på Camp Northern Lights Foto: maria Dupont

Förberedelser
HQ COY , stab- och trosskompaniet, som var det kompani som hade huvudansvaret för förberedelserna av firandet av nationaldagen hade börjat tidigt på morgonen. När de flesta hade vaknat och gått upp för att äta frukost hade man redan varit igång en tid och satt upp små svenska flaggor över hela campen.. Lunchen, dagen till ära, bestod av bland annat en sillbuffé och jordgubbar med glass till efterrätt.

Svenska flaggan
Den svenska flaggan var något som överste Bengt Alexandersson, chef för den svenska kontingenten i Mazar-e Sharif, uppehöll sig vid. Han berättade om olika teorier om hur den svenska flaggan uppkom. - ”Another legend says that Erik the Saint as early as year 1157 saw a yellow cross towards a bright blue sky. He saw this as a sign from God and made it to his banner. This was when he disembarked in Finland during Swedens first crusade. And here we are, today 851 years later, standing side by side with our Finnish friends and both of our flags swaying in the wind towards the bright blue sky.”

Talet som Bengt Alexandersson höll var både på engelska och svenska, detta för att även de finska soldater som ingår i kontingenten ochsom var på plats för att hedra den svenska nationaldagen, skulle kunna ta del av det han sa.

Medaljer
Vilken dag kan vara bättre att få dela ut medaljer på än den svenska nationaldagen. På FS 15 fanns det två soldater som genom 30 år som anställd inom Försvarsmakten gjort sig väl förtjänta av NOR – Nit och Redlighet. Major Kent Andersson som anställdes vid K3 1977 och nu innehar befattningen som säkerhetschef vid kontingenten och Major Håkan Forsberg som började sin militära bana vid Göta Trängregemente 1978 och nu är Paymaster på FS15.
- De här båda rutinerade och mycket professionella officerarna har inte bara en lång yrkesbana bakom sig, de ser till att förvalta den på ett föredömligt sätt och är båda mycket goda exempel på hur en föregångsman skall vara, sa överste Alexandersson i sitt tal till de båda. Applåderna som de båda majorerna fick efter medaljutdelningen var lika varma som den afghanska brisen som blåste över paradplan.

Parad för fanan
Ett självklart inslag denna dag var fanvakten. Med stolta steg paraderade soldater ur Skytteplutonen med fanan. Den svenska flaggan vajandes mot den blåa afghanska himmeln har blivit ett naturligt inslag i soldaternas vardag här i norra Afghanistan. Men nog kändes det lite extra speciellt en dag som denna. Nationalsången spelades och major Frank McLellan spelade Second Task Force march på sin säckpipa.

Festmiddag
Efter uppställningen så vankades det en fantastisk tre rätters-middag som köket slitit hårt med hela dagen. Middagen bjöd på olika svenska råvaror som hjortron och Västerbottenost. Middagen började som sig bör med Kungasången. Under huvudrätten höll överste Bengt Alexandersson ett kort tal för att sedan med ett fyrfaldigt leve för Sverige leda sina soldater i den svenska nationalsången.  

Kvällen kommer att avslutas, såsom fredagar på Camp Northern Lights brukar avslutas, med utomhusbio i den varma afghanska sommarkvällen. 

Maria Dupont

Press- och Informationsofficer FS15