Midsommar i Afghanistan

Under en klarblå himmel restes midsommarstången på Camp Northern Lights på midsommarafton. Det blev folkmusik och tal. Sedan väntade dagens höjdpunkt, vem skulle stå som vinnare i Camp Northern Lights Midsummer Games?

Svenska och finska soldater sida vid sida, redo att fira midsommar. Foto: Maria Dupont

Att fira de svenska högtiderna i Afghanistan, precis som man gör hemma, betyder mycket. Det är nämligen oftast under dessa högtider som känslan
av att man är hemifrån kan vara starkast.

På Camp Northern Lights i norra Afghanistan gjorde man sitt bästa för att få det att likna midsommar hemma. Det enda undantaget var nog vädret. För det
var strålande sol och varmt hela dagen.

Dagen började med uppställning på flaggplan. Överste Bengt Alexandersson, chef för PRT Mes, höll ett kort tal om bakgrunden till varför vi firar midsommarafton. Eftersom midsommarafton firas av både finländare och svenskar hölls talet av naturliga skäl på engelska.

Efter en riktig midsommarlunch med sill och jordgubbar med vaniljglass var det dags för midsommarlekarna. Dessa var väl planerade och togs på stort allvar men genomfördes även under mycket skratt. Vinnarna kunde till slut koras och de var soldater tillhörande 2:a vakt- och eskort.

Kvällen avslutades med utomhusbio i den ljumma afghanska sommarkvällen och det var nog många som inte kunde låta bli att tänka på hur familj och vänner hade det på sin midsommarafton hemma i Sverige.