Högtflygande sjukvårdsövning med Black Hawk

En skadad person måste få vård snabbt – från ovan. Den amerikanska helikoptern Black Hawk används vid akuttransporter, och därför fick svenska sjukvårdarna utbildning i att lasta i och ur patienter.

En amerikansk Black Hawk användes vid helikopterövningen med svenska sjukvårdsgruppen. Foto: Hannah Larsson

När olyckan är framme, är det mycket som ska klaffa på kort tid. I det bergiga Kosovo med generellt dålig standard på vägarna, ställs allt på sin spets. På amerikanska basen Camp Bondsteel står därför alltid en Black Hawk-helikopter med besättning på fyra man redo att rycka ut.

De svenska sjukvårdarna på Camp Victoria har sällan lastat patienter på en sjukvårdshelikopter, och fick därför en intensiv kurs under några timmar för att veta hur det går till. Det var ingen som direkt hade något emot det.
- Man blir som ett barn, tycker Tobias Perzon och fotograferar varje skrymsle och vrå av helikoptern.

Sju mil på nio minuter
Den har plats för sex patienter och tar med sin marschfart på 120-180 knop betydligt kortare tid på sig att transportera skadade än på dåliga vägar.
- Sträckan mellan Mitrovica och Bondsteel, ungefär sju mil, tog nio minuter en gång då vi hade bråttom tillbaka med en patient, berättar sergeant Cedotal som är helikopterns pilot.
Sträckan i bil tar minst en och en halv timma.

Helikoptern kan även användas till andra syften. Med dess IR-kamera kan man söka efter försvunna barn.
Först övar sjukvårdsgruppen i- och urlastning av patient på bår med helikopterns rotor avslagen. När den är igång, blir det betydligt mer spännande och även om man vet att man inte riskerar halshuggning så hukar man.

- När ni ringer och behöver ambulanstransport så behöver vi en GPS-positionering och gärna en hårdgjord yta att landa på. Är det mörkt så behöver någon stå med ljusstavar, instruerar sergeant Cedotal.

Kroppsspråk
Rotorbladen ger ifrån sig ett betydande dån och kommunikationen sker med kroppsspråk och tecken. Sjuksköterskan Ronni Ruusila ger tecken för fatta, säkra, lyft och så bärs Jakob Clason in i helikoptern. Övriga i gruppen står bredvid och fotograferar ivrigt.

Black hawken lättar enkelt från landningsplattan utanför Camp Victoria och seglar iväg. Åskådarna har fullt sjå att hålla sig stadigt på fötter.
- Fy fasen vad coolt, lyder det allmänna omdömet.

Sista turen med ”patient” bjuder amerikanarna på en tur över Camp Victoria. Piloten visar hur smidigt helikoptern rör sig och visst hisnar det till i magen när himlen utanför sekundsnabbt byts ut mot oändligt grön skog när Black Hawken svänger.

Uppvinschad i sele
Nästa moment i utbildningen är en rejäl pulshöjare – att vinscha upp en person i helikoptern från marken. Tre lyckliga har dragit vinstlotten. Helikoptern stannar på cirka 60 meters höjd. Linan är inte tjock, men besättningen lovar att den kontrolleras varje dag.

En besättningsman firas ned och fäster Jakob Clason i selen.
- Håll armarna intill kroppen så parerar jag om det snurrar för mycket, lyder instruktionerna.

Efteråt är alla lyriska. Black Hawk-övningen kommer att hamna i mångas fotoalbum.

Hannah Larsson
press- och informationsofficer