Förberedelser för världens största flygvapenövning – Red Flag

Just nu pågår ett omfattande arbete på F 21 i Luleå för att i sommar kunna delta i världens största flygvapenövning - Red Flag. Den multinationella flygvapenövningen genomförs flera gånger varje år från Nellis Air Force Base utanför Las Vegas i Nevada, USA och i år är det första gången det svenska flygvapnet deltar.

Övningen Cope Thunder/Red Flag genomfördes 2006 i Alaska med svenskt deltagande. Foto: Peter Liander/FBB

Övningen sträcker sig från den 19 juli till 1 augusti och förutom Sverige deltar även Brasilien, Turkiet, USA och Nato. Under vecka 28 kommer sju JAS 39 Gripen C/D samt 94 personer, majoriteten från F 21, att ombasera från Kallax till Nevada.

Att delta i Red Flag bekräftar Sveriges förmåga att med stridsflygförband kunna delta i fredsbevarande och fredsframtvingande operationer. Dessutom ger det stora avståndet mellan Sverige och Nevada ett betydande övningsutbyte när det gäller att öva logistikkedjan mellan Sverige och ett operationsområde.

De flygövningar som kommer att genomföras är uppbyggd för att efterlikna verkliga uppdrag i så stor utsträckning som möjligt. Det finns ett stort antal simulerade luftvärnssystem i övningsområdet och en noggrann utvärdering av genomförda flyguppdrag. Syftet med övningen är att genomföra de första "skarpa uppdragen" i en kontrollerad miljö.