Fältartister i Tchad

Under veckan har de svenska fältartisterna gästat TD01 i Tchad. På grund av flygproblem mellan N'Djamena och Abéché har alla spelningar inte kunnat genomföras som planerat.– Det här är sådant man får räkna med som fältartist när man kommer till ett land som Tchad. Det är bara att gilla läget. Vi kalkylerar alltid med problem, säger gitarristen Håkan Carlsson.

Improvisation är ledordet. När bara delar av fältartisterna kunde nå Abéché i början av veckan fixade Håkan Carlsson och Johan Börstell på egen hand två bejublade spelningar i mindre format. Här i mässtältet i svenska Camp Neptun under torsdagskvällen. Foto: Johan Lundahl/Combat Camera

Tidigare i veckan gjorde de svenska fältartisterna en bejublat framträdande för svenskar och andra nationaliteter i Camp Europa i Tchads huvudstad N'Djamena. På grund av problem med flygplansavgångar kunde dock bara två av fem artister ta sig till Abéché i början av veckan. Det gjorde att onsdagens och torsdagens spelningar i Camp Stars och i den svenska förläggningen blev anpassade till situationen.

– Jag och trummisen Johan Börstell fick köra själva i mindre skala. Det funkade det också. I alla fall hade vi kul. Det verkade också som om vi fick fart på alla, säger han.
Först på fredagen kunde alla artister samlas i Abéché för den stora spelningen under nationaldagsfirandet.
– Skönt. Det blir bara att gasa på. Vi siktar på en två- till tretimmars spelning. Det som är gränssättande är hur våra röster klarar klimatet. Det är oerhört påfrestande för rösten att sjunga i ett klimat som det i Tchad. I Liberia klarade vi bara av en 1,5 timmes spelning, säger han.

Håkan är en av 650 svenska artister som är medlem i föreningen fältartister. Håkan har varit fältartist sedan 1993.
– Jag har varit ute så många gånger att jag inte kan hålla räkningen på alla, bland annat i Libanon, Liberia, Bosnien och Kosovo. 1995 var jag till och med tre gånger till Bosnien. Senast var det ett tag sedan, Liberia 2004. Förutom att spela och ge andra, förhoppningsvis, glädje är det väldigt roligt och intressant att personligen få se och uppleva spännande nya saker. Bara att få åka bil genom en ny stad som Abéché ger mycket. Här har vi till och med fått rida dromedar. Jag gillar sånt här, att få se och uppleva nya saker. Att träffa nya människor och kulturer, säger han.

I bagaget har fältartisterna, förutom 2-3 ton utrustning, en stor musikalisk kunskap.
– Förutom den militära träningen inför resorna repar vi in 40 låtar, som är grunden när  vi uppträder för utlandsstyrkan. Sedan har vi var för sig olika bakgrunder som gör att vi har annat att hämta ur. Vi är överlag ganska breda  musikaliskt. Själv gillar jag, och spelar, all slags musik. Allt från jazz till hårdrock. Det finns bara bra och dålig musik. Jag gillar bra musik, oavett vad det är för typ av musik, säger han.

Håkan och hans artistkolleger är i Tchad en vecka. Sedan åker de hem.
– Det skiljer sig från mission till mission. Stämningen här i Tchad bland manskapet är avspänd öppen och trevlig. Alla verkar må mycket bra. Vi hoppas kunna ge än mer glädje innan vi åker hem, säger Håkan Carlsson.
Fotnot: Fältartisterna i Tchad är Johan Börstell – gitarr och sång, Håkan Carlsson – trummor, Pelle Hogbring – keaybord/gitarr, Mattias Kebbon – bas och Marina Johansson sång.