Engelskt örlogsbesök med amfibieförtecken

– Cool! skriker marinsoldaten Jerome Scherrer, samtidigt som han försöker gira med en av amfibiekårens stridsbåt 90.Jerome ingår i 4th Assault Squadron, som är en del av Royal Marines och nu tjänstgör ombord på landstigningsfartyget HMS Bulwark. På väg till övningen Baltops gör fartyget ett örlogsbesök i Stockholm och då passar Royal Marines och svenska amfibiekåren på att samöva.

HMS Bulwark har precis anlänt till Stockholms hamn. Här kommer hon att ligga i några dagar för att sedan delta i en gemensam övning tillsammans med svenska amfibieförband. I förgrunden en svensk svävare och i bakgrunden brittiska HMS Bulwark. Foto: Sergeant Nicklas Gustafsson / Combat Camera

– Vi vill fortsätta utveckla det samarbete vi har med svenska amfibiekåren, säger fartygschefen, kommendör Jeremy Blunden, och fortsätter:
– Vi saknar förmågan att göra flodpatrulleringar på de sätt som svenskarna kan tack vare stridsbåtens förmågor.”

HMS Bulwark är Royal Navys amfibieflaggskepp och ska på några dagar vara beredda att ansvara för amfibieoperationer var som helst i världen. Det speciella med fartyget är dess torrdocka, en del av lastutrymmet, som delvis kan fyllas med vatten så att mindre båtar kan körs in och transporteras längre sträckor.

– Om vi i amfibiekåren ska flytta oss långt från Sverige, i ett internationellt perspektiv, så är stridsbåten alldeles för liten att färdas i, förklarar den svenske översten Mats Lindström och fortsätter:
–Det här fartyget är en utomordentlig plattform att frakta ett amfibieförband till ett insatsområde.

Under veckan kommer amfibiesoldaterna att öva sjömanskap sida vid sida med sina kollegor från Royal Marines, något som Jerome Scherrer ser fram emot:
– Det här är det bästa vi har gjort på länge, skrattar han från styrhytten på stridsbåten.