Ekonomichef med handfast hushållning

Pengar och räkningar ser man knappt nu för tiden. Det förflyttas vanligen ettor och nollor i datorn och sen är det bra med det. Men som ekonomichef på svenska kontingenten, SWECON, i Kosovo gäller det att kavla upp ärmarna och åka runt och pröjsa för glatta livet.

Jenny Blomqvist på kontoret där alla fakturor som rör SWECON hamnar. Foto: Hannah Larsson

E-faktura och internetbanker är ett minne blott. Jenny Blomqvists arbete som ekonomichef, paymaster, för den svenska styrkan i Kosovo skiljer sig markant från tjänsten som ekonomihandläggare på Högkvarteret.

När flera nationers militära enheter samarbetar men har olika ekonomisystem, gäller det att sätta sig med ekonomicheferna och byta fakturor med varandra.
– Posten för bränslet är inte med, för jag har inte fått det aktuella dieselpriset, förklarar Jenny Blomqvist vid ekonomichefsmötet i det multinationella områdets högkvarter, Camp Ville.

Stormtrivs
Hon säger att hon känner sig lite som en ”allt i allo”.
– Hemma på Högkvarteret jobbar jag så nära insatsstaber att jag blev sugen på att uppleva utlandstjänst själv.

Så hon skickade in en ansökan när hon såg att tjänsterna till KS17 utlystes. De två månader hon jobbat i Kosovo än så länge, har gett henne många roliga erfarenheter.
– Här jobbar jag mycket mera konkret mot utgifter och inkomster. Varje liter diesel vi tankar och varje muffin vi äter i matsalen, hamnar hos mig.

Inte rent fysiskt, utan som faktura. Lägg till det att på Camp Victoria äter varje dag soldater och officerare från andra nationer. Det innebär att hålla koll på måltiderna och att fakturera respektive kontingent och stämma av euro mot dollar och ibland även makedonska dinarer. En gång i månaden hålls ett ekonomichefsmöte och det är betydligt roligare än det låter.
 –Åh, nej! En faktura till, suckar irländske paymastern skämtsamt när Jenny Blomqvist kommer med ännu ett krav.

Byter fakturor
Att som ekonomichef hålla koll på växelkurser, måltider och dieselpris är en utmaning.
– Vid mötena byter vi fakturor med varandra som vi åker hem och granskar. Vid nästa möte betalas fakturorna och så byter vi nya. Så rullar det på, förklarar Jenny Blomqvist. Det papperslösa samhället existerar inte här nere.

Även lokala leverantörer som nyttjas av SWECON, allt från bagerier till mobiloperatörer, det kommunala vattenverket, tidningskiosker och järnvaruhandeln, får betalt antingen kontant eller via personligt överlämnade betalningsuppdrag i bank, vilket kan kännas gammaldags men ger en trevlig kontakt med det civila livet i Kosovo. På banken i huvudstaden Pristina, där Jenny Blomqvist är flitig kund, är tjänstemännen snitsigt klädda. Att som ekonomichef vara klädd i m/90-uniform dag ut och dag in är något som Jenny Blomqvist har vant sig vid. Hon stormtrivs med att tjänstgöra i Kosovo.

– Jag har blivit så otroligt bra bemött. Kosovo känns ibland som organiserat kaos. Samhället är så blandat, det kan å ena sidan vara otroligt välmående och andra sidan rena misären med fattigdom och sopor. Här är större arbetslöshet än sysslograd, och bruttonationalprodukten är oerhört låg. Jag får inte ihop det.

Hannah Larsson, press- och informationsofficer