Avtackade – men ändå på väg ut i världen

Sjuktransportföraren Tina Berglund lutar sig tillbaka i gräset utanför matsalen på P 4 i Skövde. Hon har precis blivit avtackad av chefen för Nordic Battlegroup, Karl Engelbrektson. Tina Berglund tar en tugga av sin mat och konstaterar:– NBG har varit en personlig utmaning för mig, en helt annan grej än värnplikten. Jag har lärt mig sjukt mycket.

En rörd Karl Engelbrektson, chef för Nordic Battlegroup tackade i Skövde över tusen soldater för deras insatser. Foto: Alexander Karlsson/NBG Combat Camera
NBG:s avslutningsceremoni, Tina Berglund

– NBG har varit en personlig utmaning för mig, en helt annan grej än värnplikten, säger Tina Berglund.
Foto: Alexander Karlsson/NBG Combat Camera

Egentligen hade hon tänkt bli brandman, men Tina Berglund gick i stället direkt från värnplikten in i NBG och tillhör 41. Rapid Reaction Battalion, alltså NBG:s mekaniserade bataljon. Och brandmansyrket får vänta ytterligare en tid. Tina Berglund är en av de 641 svenska soldater ur Nordic Battlegroup som anställs i utlandsstyrkan när beredskapen avslutas den sista juni. Soldaterna ska bemanna insatserna i Tchad, Afghanistan och Kosovo.

Bemanna Högvakten
För Tina Berglunds del är det just Kosovo som väntar nästa vår:
– Det hade naturligtvis varit spännande med en insats tillsammans med NBG men det blir ändå bra med Kosovo eftersom jag aldrig gjort utlandstjänst tidigare.
När beredskapsperioden är över väntar en nio veckor lång semester för Tina Berglund och den 1 september börjar allvaret igen med förarutbildning. Hon har tidigare kört bandvagn men nu i höst ska hon lära sig att köra bland annat pansarterrängbil. Innan hon lämnar Sverige för Kosovo ska hon och hennes pluton också bemanna Högvakten i vinter:
– Det är väl kanske inte något jag ser fram emot men det blir en upplevelse det också. 

Varit insatsberedda
Runt omkring henne på Heden mellan P 4 och Trängregementet i Skövde finns över tusen andra soldater från sju av stridsgruppens enheter som alla deltagit i avslutningsceremonin där en rörd chef för Nordic Battlegroup, Karl Engelbrektson, uttryckt sin uppskattning för deras insats:
– Bra förbandsanda och bra ledarskap är oersättligt. Det har ni visat. Ni har varit insatsberedda från första dagen. Tack för er insats!