Avslutningsceremoni för NBG i Norge

I snart ett halvår har norske Luis Stamnes varit beredd på att inom tio dagar byta ut sin civila hjullastare mot en militär grävmaskin. Nu när beredskapen för Nordic Battlegroup lider mot sitt slut konstaterar han: – Jag jobbar gärna med svenskar igen.

Nordic Battlegroups flagga vajar i vinden i norska Sessvollmoen när Cargo Transport Unit och de norska delarna av Medical Task Force avtackas inför avslutningen av NBG´s beredskap. Foto: Kapten John Lidman/NBG Combat Camera

Luis Stamnes är en av 16 soldater som ingår i en av NBG´s minsta enheter- Cargo Transfer Unit- CTU.  Vid en eventuell insats är det CTU som tar emot all materiel som kommer in sjövägen till ett insatsområde. Enheten fick sitt verkliga elddop under NBG´s slutövning i november förra året då de bland annat lossade och lastade det fartyg som anlände till övningsområdet i Luleå med fordon och annan utrustning.

Till skillnad från de flesta andra soldater i NBG har Luis Stamnes fortsatt jobba på sitt civila arbete under beredskapstiden. I fickan har han ett kontrakt som säger att han med tio dagars varsel ska kunna åka ut tillsammans med NBG vid en eventuell insats.

– Jag har en arbetsgivare som själv jobbat inom Försvaret så det är inga som helst problem, säger han.

Och Luis Stamnes är revanschsugen, det mesta talar ju för att Nordic Battlegroup inte behöver sättas in innan beredskapen upphör den sista juni:

– Men jag ska söka till Battlegroup 2011 om Norge är med. Jag jobbar gärna med svenskar och har verkligen lust att komma ut på en insats.

I strålande sol har Luis Stamnes precis blivit avtackad vid norska försvarets sjukvårdscentrum i Sessvollmoen utanför tillsammans med övriga i CTU liksom de norska delarna av sjukvårdsenheten Medical Task Force och det norska National Support Element. När han blickar tillbaka på tiden i NBG säger han:

– Det har varit bra, särskilt slutövningen i Luleå. Ceremonin i dag var också fin, det blev ett kvitto på allt det arbete vi lagt ner, avslutar Luis Stamnes.