TV-team skildrar KS17 för barn

Kosovo är en ung nation på många sätt och vis. Vart man än går finns mängder med barn. Ett team från SVT:s Lilla Aktuellt besökte Camp Victoria för att skildra barnens Kosovo.

Maria Landblom svarar på Lilla Aktuellts frågor om hur KS17:s humanitära arbete går till. Foto: Hannah Larsson

Hur känns det att som pappa lämna hustrun och de fyra barnen hemma i Sverige för ett drygt halvårs tjänstgöring i Kosovo? KS17:s säkerhetschef Claes Odelstierna funderar ett tag innan han svarar på TV-reportern Karin Mobergers fråga.
–Jag har inte hunnit känna efter, men det kommer att komma stunder då det känns tungt, säger han inför Åsa Wendels rullande kamera.

Saknad efter barnen
KS17 fick en förfrågan från Sveriges Televisions nyhetsprogram för barn, Lilla Aktuellt, om de fick besöka campen och göra några inslag på temat "barn i Kosovo".

Det kändes angeläget att ta emot TV-teamet eftersom det bland förbandets cirka 250 anställda, finns flera småbarnsföräldrar för vilka saknaden efter familjen känns extra jobbig, och givetvis detsamma för barnen.

TV-teamet träffade Claes Odelstiernas två äldsta barn innan avresan till Kosovo. De har med sig en filmsnutt med en hälsning från barnen.

– Pappa, kom hem snart. Jag längtar, säger sonen.
– Och skriv ett brev tillbaka, önskar dottern.

Journalisterna filmar snuttar med Claes Odelstierna hela dagen. När han pratar med kolleger, när han äter lunch och när han går och lägger sig.
– Det sista jag tänker på innan jag somnar är ju familjen. Helt klart.

Fattiga familjer
KS17 kommer i Kosovo i kontakt med många fattiga människor. För att lindra deras nöd kan enskilda soldater hjälpa genom humanitära insatser. På campen finns en container med kläder och pengainsamlingar gör att HUM-gruppen kan köpa in mat och hygienartiklar.

Sjuksköterskan Gunilla Turdell och sjukvårdsgruppchefen Maria Landblom har varit i Kalabrija och handlat. De lastar av ris, matolja och andra varor från flakbussen.
– Maten delar vi ut till familjer som behöver. Många är fattiga här i Kosovo, förklarar Maria Landblom på ett enkelt sätt.

Ett tredje inslag som TV-teamet önskat göra är att förmedla för svenska barn hur kosovanska barn lever. Chefen för tredje pluton, Johan Vilhelmsson, och hans soldater tar med journalisterna på fotpatrull i den fattiga del i Gracanica som kallas Roma area. Det dröjer inte länge förrän barnen dyker upp. Med hjälp av tolk berättar de vad de gör i skolan och vad de leker. Journalisterna tycker att det är lite märkligt att inte barnen tycker att det är spännande med TV-kameran, men det beror på att de flesta barn aldrig sett någon, än mindre en TV-apparat.

Efter en dags filmande på och kring Camp Victoria är journalisterna trötta. Intrycken är många och Åsa Wendel försöker formulera känslorna hon har inför världens nyaste land Kosovo.
– Det är otroligt fattigt och det känns som om det saknas väldigt mycket för att det skulle fungera.

När sänds inslagen?
Soldaterna tycker att det var roligt att guida SVT-teamet.
– När kommer inslaget att sändas? är den vanligaste frågan på Camp Victoria nu.
Första inslaget visas torsdagen den 8 maj kl. 19.

Hannah Larsson
press- och informationsofficer