Svenska soldater varnar barn för minor

Barns nyfikenhet är stor men världen kan ibland vara väldigt farlig. En av EOD-gruppens uppgifter är att informera kosovanska skolbarn om farorna med minor och oexploderad ammunition.

Foto: Hannah Larsson

EOD-gruppen välkomnas av varma applåder och visslingar när de tillsammans med LMT-teamet kommer till skolan. Av de 150 eleverna ska en skolklass på 40 barn den här gången få utbildning i hur de ska bete sig om de hittar minor och oexploderad ammunition (OXA) som tyvärr finns i Kosovos krigshärjade terräng.

- Har någon av er någonsin sett en mina? frågar Anders Nilsson.
Barnen skakar på huvudet. Föreläsningen kallas Mine Risk Education (MRE) for Kids. Ett rullande schema mellan olika KFOR-styrkor, gör att de flesta skolor i det svenska ansvarsområdet kan räkna med besök – ett uppskattat sådan.

Plansch med minor
Gustav Johannesson håller upp en plansch som visar olika slags minor. Personminorna är mindre än fordonsminorna, men inte mindre farliga.
- Vad ska ni göra om ni hittar något som ni misstänker är en mina? utmanar Anders Nilsson klassen.

En kille ställer sig upp och levererar svaret:
- Vi ska ringa KPS eller KFOR och inte gå fram och röra den, levererar han svaret.
- Rätt! berömmer Anders Nilsson.

En pojke skadade handen
Hittills under KS17:s tid i Kosovo, har en åtminstone ett barn skadats av en OXA. En pojke skadade handen svårt då en handgranat detonerade. Detta skedde i närheten av Pristinas flygplats i mitten av maj och då var det irländska IEDD*-teamet som ryckte ut, uppbackade av svensk sjukvård.

Svenska EOD-gruppen har flera utryckningar i veckan om misstänkta minor och OXA. Ibland visar sig larmen handla om ofarliga föremål, ibland tvingas man oskadliggöra laddningarna genom att spränga dem.

Rör inte!
I klassrummet upprepar Anders Nilsson de gyllene reglerna som gäller om man ställs inför ett föremål som kan vara en mina eller OXA.

- Rör det inte och gå försiktigt därifrån. Finns det en, kan det finnas flera. Säg till era föräldrar att ringa polisen som larmar KFOR, så kommer vi och tar hand om det.
Vad som kan bli konsekvenserna för barnen om nyfikenheten tar över hand och man ändå petar på föremålet, förevisas genom en lek mitt i allvaret. Två elever, en tjej och en kille, anmäler sig frivilligt.

- Knyt upp era skor – snabbast vinner, instruerar Anders Nilsson.
Tjejen har flinkast fingrar. Men i andra omgången får hon ett handikapp.

Handikapp
- Vi säger att du har råkat ut för en olycka med en mina och har fått handen bortsprängd. Pröva att knyta skon med bara en hand, säger Anders Nilsson.
Handikappad går det inte lika snabbt och det ger en bild av hur det är att leva med sviterna av en bortsprängd kroppsdel.

Eleverna får varsin reflex. Den kosovanska gatubelysningen är bristfällig och försommarnätterna mörka.
- Lova att använda den också! uppmanar Anders Nilsson.

EOD-gruppen visar även bilder på skyltar och avspärrningsband som varnar för minor, och en plansch med olika OXA.

Hannah Larsson
press- och informationsofficer

Fotnot: *IEDD betyder Improvised Explosive Device Disposal