Skottskadad värnpliktig avled

På tisdagen klockan 15.15 skottskadades värnpliktige Martin Johansson, 19 år, vid Amfibieregementet i Berga. Olyckan inträffade under en övning på Utö skjutfält. Vid 18-tiden avled han på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Foto: John Lidman/Combat Camera

Olyckan inträffade när Amfibieregementet, Amf 1, genomförde stridsskjutningar på och kring Utö skjutfält. Den värnpliktige var maskinman ombord på en stridsbåt 90 och befann sig på däck där han ansvarade för stridsbåtens kulspruta.

Omständigheterna kring olyckan är för tillfället oklara och de första uppgifterna om händelseförloppet har visat sig vara motstridiga. Klart är dock att den segelbåt som befann sig i närheten aldrig var inne i riskområdet. Den stridsbåt som skickades ut för att avvisa segelbåten var inte den som värnpliktige Martin Johansson befann sig på.

Ambulanshelikopter kom till olycksplatsen 15.45 och lämnade 16.00. Den skadade fördes till Karolinska universitetssjukhuset i Solna där han senare avled.
– Det som har inträffat är oerhört tragiskt och våra tankar går till anhöriga och vänner. Vi erbjuder nu familjen krisstöd för att hantera sorgen, säger chefen för Amfibieregementet, överste Jonas Olsson.

Den värnpliktige träffades i magen och kulan gick ut i höjd med skulderbladen.

Polis är på plats och genomför en utredning.

– Statens haverikommission tar nu hand om utredningen. Försvarsmakten har avdelat en koordinator och en expert, säger Anders Emanuelson, chef för Försvarsmaktens säkerhetsinspektion.

Anhöriga är underrättade. Övningen har avbrutits och soldater och befäl får nu krisstöd.


Telefonnummer för media:
08-788 88 88