Rutinuppdrag på allvar för andra pluton

Svenskarna har många varierande arbetsuppgifter i Tchad. En av dem är att bevaka Eufors stora materialupplag i N'Djamena.– Allt som ska till operationsområdet passerar Sotec. Det handlar om allt från däck till fullastade containrar och fordon, säger skyttesoldaten Fredrik Halvarsson.

Fredrik Halvarsson från Dalarna bevakar Sotec i Tchad. Jobbet kan upplevas som rutinartat och lite långtråkigt, men det är mycket viktigt för Eufors etablering i operationsområdet. Foto: Mats Laggar/TD01

Den svenska Tchadstyrkan har snart verkat i Tchad i tre månader. Mycket har hänt under den relativt korta tiden. Förbandet har bland annat byggt två camper, skyddat hjälparbetare, eskorterat vattenborrare och andra förband, patrullerat i Abéché och tränat snabbinsatser i operationsområdet.
En uppgift har hängt med från start – och blivit det stora rutinuppdraget för förbandet. Sedan i början av mars har svenskarna bevaka Eufors stora materiallageranläggning Sotec, bredvid Camp Europa i N'Djamena.
– Jag kan inte säga att vi tycker att det är direkt kul och roligt att sitta här, men det är ett jobb som måste göras, säger Fredrik Halvarsson.

Testas på allvar
Just nu ansvarar det svenska kompaniets andra pluton för bevakningen av Sotec. Tidigare under missionstiden har plutonen utfört många, spännande och varierande uppdrag i operationsområdet i östra Tchad, bland annat har de eskorterat vattenborrare i Iriba under två veckor, flugit helikopter, patrullerat i Abéché och besökt Centralafrikanska republiken. Sedan några veckor har de avlöst det svenska kompaniets första pluton i N'Djamena. Bevakningen av Sotec och Camp Europa ingick i det bytet.
– Det känns lite ovant att komma från uppdrag på fältet för att bevaka en camp och ett materielupplag vid huvudstaden. Men det här måste också skötas lika profesionellt som det som upplevs som mer roligt och intressant. Det är nu vår moral testas på allvar. Det har också fungerat bra, säger Halvarsson.

Mellanlagringsstation
Vid Sotec har den mesta av den materiel som Eufor för in till östra Tchad passerat. Upplaget är en stor mellanlagringsstation, där godset väntar på att lastbilskonvojer kan föra materielen vidare till Eufors anläggningar i östra Tchad. De senaste månaderna har otaliga konvojer med material förts till Abéché, men även till andra orter. Svenskarna eskorterade den första konvojen till Abéché i mars.

Jobbar i skift
Svenskarnas uppdrag vid det två hektar stora upplaget Sotec är att bevaka och skydda materielen och anläggningen – dygnet runt. Rent praktiskt handlar det om övervakning, patruller och inpasseringskontroller. Svenskarna ansvarar samtidigt även för skyddet av det närliggande Camp Europa. För att lösa uppgiften jobbar soldaterna i skift – sex timmars arbete som följs av sex timmars beredskap och sex timmars ledighet.
– Trots att vi i plutonen är relativt få just nu på grund av att många har leaveperiod (ledighet i Sverige) fungerar det ändå riktigt bra. Man har möjlighet att sova ut och koppla av mellan arbetspassen, säger Halvarsson.

Överrumplade tjuvar
Hittills har bevakningen av Sotec avlöpt utan några större problem. Två gånger de senaste veckorna har inbrottstjuvar försökt stjäla materiel.
– Senast försökte två personer få med sig ett däck. Men vår nattpatrull överrumplade dem. Tjuvarna kastade sig ut genom det hål de klippt upp i nätet och försvann ut i mörka natten, säger Halvarsson.