Patrull till fots med ministern

Försvarsminister Sten Tolgfors har fått pröva livet som soldat. Vid första besöket hos ett förband i utlandsstyrkan, ingick en fotpatrull genom den lilla byn Preoce.

Robert Hellmark pekar ut sin plutons ansvarsområde för Sten Tolgfors. Foto: Hannah Larsson

Det intensiva besöket på SWECON KS17 ändrade inte försvarsminister Sten Tolgfors uppfattning om Sveriges insats i Kosovo:
– Det är en jäkligt bra mission, säger han.

Första stoppet efter att ministern landat var Veternik Ridge med utsikt över Pristina och Caglavica. Kontingentchefen Lars Gerhardsson berättar om händelserna i mars 2004 som satte den dåvarande svenska styrkan, KS09, på prov.

En konflikt blossade upp mellan kosovoserber och kosovoalbaner. Det hela urartade när en folkmassa tågade mot Caglavica, där vägen var avspärrad. Soldaterna stod mellan de rivaliserande folkgrupperna.
– Svenskarna och norrmännen stod emot stenkastning och kravaller i timmar. Det var en enastående kraftansträngning för att förhindra att våldet nådde Caglavica.

Lugnt men spänt
Sedan dess har mycket hänt. Läget i det svenska ansvarsområdet är lugnt men spänt. Att Kosovo utvecklas och satsar syns på att vägar breddas och förbättras och det byggs hus överallt.

Gruppchefen Robert Hellmark pekade ut platser i och kring huvudstaden Pristina där första pluton patrullerar.
– Bemötandet från civilbefolkningen är otroligt bra. Svenskarna är högt ansedda och alla är glada över vår närvaro, berättade han för ministern.

Efter lunch var det dags för en "camp walk" där Sten Tolgfors och hans följe hann med ett stopp på "sjukan", Victoria Health Station.
– Vi tar emot patienterna i ett rum och har apoteket precis bredvid. Och när man träffar dem i matsalen kan man påminna: "Ansträng nu inte den armen". Jag har aldrig varit med om att ha det så bra, konstaterade förbandsplatsläkaren Eva-Helen Ekström.

Patrull i regnet
På eftermiddagen fick försvarsministern ikläda sig kroppsskydd. Då var det dags att följa med andra pluton på en regnig fotpatrull i Preoce. Gruppchefen Robin Grönholm guidade Sten Tolgfors genom byn.
– Undrar vad Kosovo har för BNP per capita, funderade ministern när han såg de slitna husen.

– Familjen som bor i det vita huset där har det inte lätt, pekar och visar Robin Grönholm. Vi ska försöka starta ett humanitärt projekt med Röda korset.
Romsk musik ekar i den delen av byn där romerna bor och utanför husen hänger slaktade getter. Det vankas fest, vårhögtiden Djurdjevdan ska firas. Bergsprängarna pumpar ut högljudd musik i den lilla byn. Det doftar av grillat kött. Här och var hälsar soldaterna på byinvånarna. Ministern får en liten föreläsning. De svenska soldaterna har på kort tid hunnit lära sig sina ansvarsområden utan och innan.

Nytt dagis
– I det huset ligger skolan och där ska bli ett nytt dagis eftersom det är så många barn i byn. Här är ambulantan, alltså vårdcentralen, guidar Robin Grönholm.

Detta var andra gången som KS17 tog emot försvarsministern. Redan under utbildningen på Livgardet gjorde Sten Tolgfors ett förbandsbesök. Resan till Kosovo har gett honom många intryck.
– Egentligen skulle man vilja komma tillbaka fler gånger för att se utvecklingen.

Hannah Larsson
Press- och informationsofficer