Tove vann en flygtur med JAS 39 Gripen!

Under onsdagen i vecka 21 genomfördes finalen i JAS-tävlingen där sju finalister var på plats i Linköping för att göra upp om det åtråvärda priset - en flygning med JAS39 Gripen.

Finalisterna i JAS-tävlingen gjorde upp på Malmen. Från vänster; Max Olsson, Jonas Henning, Philip Damberg, Ricky Carlman, Majlinda Bytygi, vinnaren Tove Stillfjord samt Jennifer Tagesson Foto: Jöran Forsman

Tävlingen har pågått sedan förra årets Försvarsmaktsdag, 3 juni, i Malmö, på olika mässor och events samt på internetsajten www.lumpen.nu under 2007.

I början av 2008 stod det klart vilka som skulle göra upp om titeln och på onsdagen den 21 maj samlades finalisterna på Försvarsmaktens Helikopterflottilj Malmen i Linköping. Där togs de om hand av Ann-Charlotte Lyman och Johan Wormbs från Rekryteringscentrum i Stockholm samt Helikopterflottiljens informationschef Jöran Forsman.

Under förmiddagen vägdes och mättes de tävlande innan de fick en ordentlig information om Helikopterflottiljen av Jöran. Många som bara haft JAS 39 Gripen för ögonen började fundera på ett liv som helikopterpilot efter att ha sett både Hkp 9, 14 och 15.

På eftermiddagen var det så dags för den slutliga tävlingen som var uppdelade i två delar. Första delen var ett kunskapstest om Försvarsmakten och den andra delen var ett koncentrationstest ur pilottesterna.

Utifrån resultatet korades en vinnare och en reserv. Tove Stillfjord och Philip Damberg fick göra de medicinska testerna på Flygmedicinskt centrum för att godkännas för flygning med JAS 39 Gripen.

Vinnaren Tove Stillfjord konstaterade flera gånger att hon inte kunde förstå att det var sant när hon återvände med ett intyg om att hon var godkänd för flygning.

Flygningen kommer att äga rum på F7 Såtenäs idag, måndagen den 26 maj.

Fotograf: Jöran Forsman
Text: Ann-Charlotte Lyman