Försvarsmakten deltog i röjning efter brand

Vid branden i ett nedlagt sågverk i Gräsås utanför Halmstad i helgen deltog Försvarsmaktens Tekniska Skola (FMTS) i räddningsarbetet. Vid sågverket fanns en mängd gasflaskor som exploderade i branden, och på måndagen begärde räddningstjänsten hjälp från Försvarsmakten. FMTS fick uppdraget att göra en insats för att eliminera de gasflaskor som fanns kvar.

Två personer från FMTS sektion för räddning, röjning och reparation åkte ut med en splitterskyddad hjullastare som används för ammunitionsröjning.
En skytt från räddningstjänsten placerades i hjullastaren för att beskjuta alla de synliga flaskor som riskerade att explodera. Sedan letade de med hjälp av maskinen igenom skrothögarna efter fler flaskor.

Eftersom FMTS hjullastarfordon för tillfället fanns på övningsplatsen i Rinkaby, tog det flera timmar att transportera fordonet till brandplatsen och göra det redo för insats, men när väl röjningsarbetet startade var det klart på en och en halv timme.

Direkt efter insatsen kunde avspärrningarna hävas, något som annars hade dröjt minst 24 timmar till, och under denna tid hade man tvingats att ha räddningspersonal på plats.