Första undsättningen i högalpin miljö

Personalen vid Airbase Battalion fortsätter att utbilda sig för att klara av uppgifter i olika miljöer oavsett var i världen vi kan tänkas hamna vid en eventuell insats.

Ledning är A och O i räddningsarbetet efter en lavin. Foto: Airbase Battalion

En patrull ur flygbasjägarplutonen inom Airbase Battalion 01 i Nordic Battlegroup (NBG) har under två veckors tid genomfört vinterdelen av Grundkurs Bergsförmåga. Därmed har personalen genomfört hela grundkursen i bergsförmåga. Kursen genomfördes i Tarfala, nedanför Kebnekaises och Storglaciärens mäktiga profiler. Kursen arrangeras av Markstridsskolans bergsenhet. Försvarsmaktens överlevnadsskola fanns även med som stöd i utbildningen.

Leva och bo i alpin vintermiljö

Under kursen har en rad baskunskaper för uppträdande i högalpin miljö övats, bland annat bergsfaror såsom laviner och glaciär-sprickor, lavinräddning, nödbivack, orientering och givetvis skidåkning.

Förläggningen som bestod av fem patrulltält var den enda "bebyggelsen" på berget och att leva och bo nio dygn i alpin vintermiljö är verkligen lärorikt.

Från turplanering till lavinräddning

Målet med kursen var att ge deltagarna kunskap att kunna uppträda i högalpin bergsterräng under vinterförhållanden med stöd av bergsguide.
Kursdagarna bestod bland annat av turplanering med efterföljande turer i olika väderförhållanden och terrängtyper. Kursdeltagarna fick prova på allt från solsken till fjällets bistra vindar och dåliga siktförhållanden. Lavinräddning var ett av momenten som återkom under hela kursen. Ett större moment genomfördes i samarbete med värnpliktiga och befäl ur Arméns Jägarbataljon, (AJB).

Undsättning i högalpin miljö

Eftersom undsättning är en av förbandets huvuduppgifter, genomfördes vissa av momenten med inriktning mot CSAR – Combat Search and Rescue. I det avslutande moment genomfördes tillämpat med förberedande order, insatsplanering, infiltration, sök, identifiering och omhändertagande. Den spelade figuranten, en flygförare, hade en benskada som under exfiltrationen krävde bårtransport.

Momentet, liksom övriga kursen, gav en lång rad erfarenheter som tas med hem till Flygbasjägarskolan. Detta leder förhoppningsvis till ett fortsatt samarbete med MSS Bergsenhet och Försvarets överlevnadsskola för ytterligare utbildning i undsättningsuppgiften i högalpin miljö.