Eldenhet 23 levererad till Försvarsmakten

Eldenhet 23, även känd som Bamse, överlämnades vid en ceremoni på Lv 6 i Halmstad under onsdagen från tillverkaren Saab Bofors Dynamics till Försvarsmakten.

Sedan några år tillbaka har Lv 6 använt systemets spaningsradar UndE 23 (underrättelseenhet).
– Nu är den sista pusselbiten på plats i Robotsystem 23, förklarade Saab Bofors representant på plats, Leif Lundin, stolt i sitt tal.

Systemet har utvecklats under nästan 20 år och har en mycket hög manövreringsförmåga. Roboten kan skjuta ner luftmål som attackplan, helikoptrar och styrda bomber från 1 till 15 kilometers avstånd på upp till 15 000 meters höjd. Roboten har dessutom en mycket hög fart och acceleration. På en sekund kommer roboten upp i den hisnande farten 3 000 km i timmen.

Pontus Nordberg från FMV förklarade att han alltid haft ett särskilt intresse för luftvärnet, ända sedan han växte upp vid Lv 4:s kaserner i Malmö och själv försökte bygga raketer. Han önskade också SAAB Bofors Dynamics internationella framgångar med det nya systemet.

Chefen för Luftvärnsregementet, överste Lennart Klevensparr, tackade alla inblandade parter för ett mycket gott samarbete, och lämnade över en symbolisk kristallkub till major Niklas Uddén, utbildningsansvarig på systemet.

Robotsystem 23 används i dag som demonstrator. Det innebär att systemet inte ingår i insatsorganisationen. Värnpliktsutbildningen på robotsystem 23 startade 2008 och sker endast mot demonstratorförband. Försvarsmakten har föreslagit förbandssättning från 2008.