Bypatruller skapar förtroende

Den svenska Tchadstyrkan genomför sedan en tid tillbaka regelbundna besökspatruller till byarna i operationsområdet. – Vi gör det för att skapa kontakter och för att få folkets förtroende. Det fungerar mycket väl, säger gruppchefen Gustav Egemar från Hallsberg.

Svenska sjukvårdarna Fredrik Edén och Andreas Larsson inspekterar en ung mans skadade ben. Benbrottet har läkt fint. De rekommenderar träning och egen rehabilitering för att benet ska bli funktionsdugligt igen. Foto: Mats Laggar/TD01

I veckan besökte Tchadstyrkan byarna Kielligen och Arounbougin, några mil nordöst om Abéché.
– Vi har varit där tidigare och fått en fin kontakt med byborna, säger Egemar.
Byn Kielligen ligger naturskönt mellan två klippberg. Inga vägar leder till byn. För  att ta sig dit måste besökare vika av från grusvägen till provinshuvudstaden Abéché – för att sedan gå, rida eller åka terrängfordon en mil över den obanade savannen.

Enkelt men välmående
Ett tiotal ymniga vattenkällor ligger på rad en kort promenad väster om byn. Livet i Kielligen tenderar enkelt men välmående för den tillfällige besökaren. Kor, getter, höns och åsnor strosar lojt i och kring byn. Barnen stojar och leker med sina läderpiskor. Varje hydda är inhägnad med ett grenverk av taggiga buskar, allt för att stänga ut djur och objudna gäster. De imponerade klipporna kring byn associerar till något ur en King Kong-film. Bergsklipporna reser sig som vittrade pyramider i savannlandskapet. I denna by härskar ledaren och byäldsten Mohammed Ali.
– Jag är glad över att ni är här. Ni är välkomna hit när som helst, säger han till svenskarna.

Komplicerat benbrott
Byn Kielligen är en av de större landsortsbyarna kring Abéché. Byn består av drygt 100 hyddor och har en egen stor vitkalkad moské. Mohammad visar stolt upp byn och leder den svenska gruppen vidare till en ung man som brutit benet under en fotbollsmatch. Gruppens sjukvårdare tar sig en titt.
– Benbrottet har varit komplicerat. Benpipan har stuckit ut. Det tar lång tid för sådana här benbrott att läka. Benet har ändå dragits tillbaka rätt och benet har läkt rakt och fint. Vi har nu uppmanat honom att träna benet och musklerna mer, rehabilitera skadan. Det är  det enda som hjälper nu. Om grabben behöver mer hjälp får vi säga till de humanitära organisationerna att ta vid. Det är deras uppgift, säger sjuksköterskan Fredrik Edén.

Säkerhet och stabilitet
Gruppchefen Gustav Egemar är nöjd när tar adjö av bychefen Mohammed Ali och vinkar farväl till barnen.
– Det gick mycket bra. Så har det i och för sig alltid gått när vi har varit ute. När de förstår att vi är svenskar är det inga problem att få bra kontakt. Vår och Eufors uppgift är att skapa säkerhet och stabilitet i operationsområdet. I de byar vi besökt tycker de också att vi bidrar till en säkrare vardag, säger Gustav Egemar.
Första plutonens grupp "Echo-Alfa" återvänder till sina parkerade fordon en bit utanför utanför byn Kielligen. En annan by väntar på besök.