Tjejcamp i Åre och Björkliden

Försvarsmakten genomför under vecka 16 och 19, tillsammans med företaget X-travel, skidcamps i Åre och i Björkliden för unga tjejer.

Foto: Ann-Charlotte Lyman, RekryC

Under fyra dagar varvas åkning med information om utlandstjänst, värnplikten och hur det är att vara officer i Försvarsmakten.

I år är cirka 40 tjejer anmälda till de båda eventen i Åre och i Björkliden.

Försvarsmakten deltar med en rekryteringsofficer som finns med under dagarna för att svara på frågor om försvaret. På kvällarna hålls föreläsningar om olika delar inom Försvarsmakten. Det finns fortfarande platser kvar till campen i Björkliden den 8 -11 maj. Läs mer på hemsidan X-travel (länk till höger).

-- Intresset är stort när man väl börjar prata med tjejerna, säger rekryteringsofficer Ann-Charlotte Lyman.

Hon påpekar att i nästan samtliga fall har de inte en aning om att Försvarsmakten finns som ett alternativ i framtiden.

-- Men när vi väl sätter oss ner och diskuterar är det många som är intresserade. I fjol sökte över hälften vidare till prova-på-kursen Minilumpen och andra aktiviteter som vi anordnar, säger Ann-Charlotte.

Tjejerna är kanske inte riktigt beredda på att det är militära inslag i campen men det har visat sig att det uppskattas.

-- Jag kör även BRAK på morgonen för att få igång dem. Det brukar vara lite blandade känslor i början, men efter några dagar uppskattas till och med det, konstaterar Ann-Charlotte.

BRAK är en förkortning för soldaternas morgonfys där man tränar bröst, rygg, armar och knän, ett effektivt träningskoncept som uppfanns av det svenska försvaret på 1960-talet.