Tchadstyrkan bygger camper och löser uppgifter

En dryg månad har gått sedan TD01 kom till Tchad. Förbandet har redan börjat lösa de uppgifter de är här för.– Som chefen för vattenborrarna sa; "nu när ni svenskar är här slipper vi muta oss fram i alla checkpoints", säger plutonschefen Andersson.

Järnkoll. Camp Neptun vid blivande Camp Star i Abéché skyddas och bevakas av den svenska Tchadstyrkan. Här Mattias Sjödin som övervakar campen. Bevakning är en av de uppgifter förbandet redan börjat lösa i operationsområdet. Foto: Mats Laggar/TD01

Det svensk-finska förbandet TD01 har på en månad byggt upp två fungerande förläggningar, Camp Thorleif i Camp Europa nära N´Djamena och Camp Neptun vid planerade Camp Star i Abéché.

Trots nybyggarandan har förbandet under några veckors tid redan börjat lösa de uppgifter som FN-mandatet talar om. Några av dessa uppgifter är eskort av lastbilskonvojer, skydd av vattenborrare, patrullering i Abéché, bevakning av Euforanläggningar och skydd av hjälporganisationer.

– Detta är viktiga saker. Det är uppenbart att vi gör en insats vid eskorter och skydd. Men ta en sådan till synes banal sak som bevakning. Man kan som enskild soldat tro att man inte gör något när man sitter och tittar under ett vaktpass. I själva verket gör man mycket för helheten – i det lilla, säger han.

Det vattenborrarföretag som nyligen eskorterades under borrningar i Iriba och Guéréda upptäckte att de helt slapp att betala de sedvanliga mutorna när svenskarna såg till att ingen bråkade med dem.
– Och det kändes bra, säger han.

I Abéché och N´Djamena står finnar och svenskar för bevakningen av Eufors olika camper. Samtidigt genomförs och förbereds patrulleringar och andra kommande uppgifter i operationsområdet.

– Men utan ett fungerande underhåll och nationellt stöd skulle vi inte kunna göra det vi skyttesoldater gör. Tack vare att underhållsplutornerna direkt satte igång med att göra sitt jobb kunde vi börja lösa våra uppgifter nästan direkt, säger löjtnant Andersson.