Specialförbanden träffade ÖB

De förtroendevalda ur specialförbanden SSG och SIG träffade i fredags förmiddag ÖB och förklarade att den bild som presenterats i media om vad som hände i Bunia, Kongo, inte stämmer.– Vi är upprörda över att ha blivit uthängda som några som saknar civilkurage, säger en av förtroendemännen. Hade det som målats upp i media verkligen inträffat skulle händelsen ha avbrutits på plats och anmälts för länge sedan.

Enligt de nio förtroendevalda som träffade ÖB Håkan Syrén ligger det en personlig vendetta bakom uppgifterna i anmälan om förhöret av en ung kongoles i Bunia 2003.

Vid mötet uttalade ÖB sitt förtroende för förbanden.

– Den granskning som nu ska ske under ledning av insatschefen insats, Anders Lindström, är bra, säger en av förtroendemännen. Sekretessen är ett av våra viktigaste skydd – men den förpliktar oss också att tåla syn.

Enligt förtroendemännen är det just sekretessen som kan vara skillnaden mellan framgång eller misslyckande, liv eller död, för specialförbanden som ofta uppträder i små enheter utan fysiskt skydd och långt från förstärkningar.