Soldater ingrep i trafikolycka

KS17:s soldater skapar en säker och trygg miljö för Kosovos civilbefolkning. Ibland i skarp verklighet – som när olyckan är framme i trafiken.

Några av soldaterna i plutonen som reagerade blixtsnabbt när olyckan var framme. Översta raden: Samir Ibrahim, Klas Kellerborg och David Åqvist. Nedre raden: David Bergman Teterin och Mattias Andersson. Foto: Hannah Larsson/KS17

En av skyttekompaniets fyra plutoner hade precis påbörjat sin timslånga resa till camp Bifrost. I byn Gracanica hamnade soldaterna plötsligt mitt i en trafikolycka. Föraren av en tungt lastad pickup med flera passagerare förlorade kontrollen över ekipaget i en kurva, voltade och snuddade en av svenska styrkans lätta terrängfordon.

– Pickupen stannade precis framför min vagn och jag blev rädd att den skulle fortsätta in i en Geländewagen eller pansarterrängbil, berättar soldat Daniel Göing-Norberg som bevittnade olyckan.

Klarade sig oskadda
De svenska soldaterna, som samtliga klarade sig oskadda, reagerade blixtsnabbt. Plutonchefen Johan Vilhelmsson hade passerat i ledningsfordonet då olyckan inträffade, men hörde anropet från sina bakomvarande soldater på radion. Han kontaktade sambandscentralen på Camp Victoria med meddelandet att en olycka hade skett och vände sitt fordon.
– När jag kom fram hade soldaterna satt nackkrage på en av de skadade och bandagerat en annan. De hade satt ut två trafikposter som dirigerade om trafiken och tillkallat civil och militär polis samt civil ambulans.

KS17:s soldater tog formellt över ansvaret i söndags för det geografiska område i Kosovo där svenska styrkan jobbar för att skapa en säker och trygg miljö för lokalbefolkningen. Och bara några dagar senare ställdes de inför ett skarpt läge där det gällde att agera snabbt för att hjälpa skadade.
– Alla gjorde sin del och soldaterna agerade på ett ansvarsfullt sätt. Vi har skyttesoldater med extra sjukvårdsutbildning och det här visar att vi är en väl samövad pluton, menar Johan Vilhelmsson.

"Kändes naturligt"
Merparten av skyttekompaniet muckade från sin militära grundutbildning vid Livgardet bara veckor innan de anställdes i utlandsstyrkan.
Soldaten David Åqvist känner att skyttekompaniet är väldrillat.
– Det här visar att utbildningen är bra, eftersom vi övat på precis det här. Det kändes naturligt.
Hans kollega i plutonen, soldaten Nicklas Karlsson, konstaterar detsamma.
– Alla visste precis vad vi skulle göra, och det känns skönt.

De skadade fördes till sjukhus och soldaterna fortsatte sin färd, nu med ett kvitto på sin kompetens.