Samverkan viktigt för ny flygvapeninspektör

Generalmajor Anders Silwer är ny flygvapeninspektör i Försvarsmakten. Bytet av chef för Flygtaktiska staben markerades på onsdagen med en överlämningsceremoni.

Överlämningsceremoni i Högkvarteret. Foto: Niklas Ehlén/Försvarets bildbyrå

Anders Silwer är född 1959 i Båstad, och har under sin karriär bland annat flugit J 35 Draken, tjänstgjort som flyglärare och varit chef för den taktiska utprovningen av JAS 39 Gripen på F7 i Såtenäs. Han kommer närmast från en tjänst som ställföreträdande chef för Flygtaktiska staben vid Högkvarteret. Han är också medlem av Kungliga krigsvetenskapsakademin, och har studerat vid Air War College i USA.

I sin nya befattning framhåller Anders Silwer vikten av samverkan, såväl mellan svenska förband som internationellt.
- Flygstridskrafterna ska förse samtliga arenor med operativa förmågor i väpnad strid över hela konfliktskalan. Detta ställer stora krav på samverkan med andra förband, säger Anders Silwer, och fortsätter:

- De svenska flygstridskrafterna tillhör världens bästa avseende professionalism bland personal och teknologisk nivå på materielen. Men militära strukturer står inte ensamma, de finns i ett sammanhang av politisk vilja, nationell förmåga och en förändrad omvärld. Verksamhetssäkerheten måste dock alltid stå i centrum oavsett utvecklingen.

Anders Silwer efterträder Jan Andersson som flygvapeninspektör. Jan Andersson blir attaché vid svenska ambassaden i Washington.

I samband med onsdagens ceremoni överlämnades också en medalj till Flygvapenmuseum. Vytis-ordern, en av Litauens högsta militära orden, tilldelades postumt Olof Dahlbeck för hans förtjänst i Litauens kamp för självständighet 1919-1920 samt i uppkomsten av Litauens första flygvapen. Han är även känd som Sveriges första militära flygare.