Regionalt ambassadörsmöte i Seoul

Under några vårdagar i april samlades ett femtiotal representanter från UD och 22 av Sveriges beskickningar i Asien och Oceanien för regionalmöte.

Foto: Johan Larsson

Som plats för detta möte hade man i år valt den koreanska halvön. Förutom att man här befinner sig i ett händelsernas centrum så bjuder årstiden besökaren på fantastiska naturscener inramade av magnolia- och körsbärsblomster.

På agendan för mötet fanns diskussionspunkter som handel, ekonomi, samhällssystem, demokratisk utveckling, säkerhetspolitik, mänskliga rättigheter med mera.

Som en del i programmet valde man också att besöka den nordkorenska staden Kesong och det närliggande industriområdet Kesong Industrial Complex – ett sydkoreanskt industriprojekt i Nordkorea.  Trots de begränsade möjligheterna att se vad som gömmer sig norr om den 38:e breddgraden så gav resan en unik möjlighet att uppleva kontrasterna mellan nord och syd.

Väl tillbaka i Sydkorea avslutades en dag full av nya intryck med en säkerhetspolitisk briefing och middag på NNSC:s Camp i Panmunjom.  

Johan Larsson, NNSC