Militärpoliser i NBG övar i öst

I ett fint strilande regn rycker en grupp militärpoliser ur Nordic Battlegroup fram längs ett lerigt dike i finländska Säkylä.Uppdraget: att under 30 minuter ta sig till ett ensligt beläget hus och säkra det.

Norska och svenska militärpoliser ur NBG på väg att ta terräng under en övning vid finska Pori Brigade i Säkylä. Foto: Alexander Karlsson/NBG Combat Camera

Under tre dagar har militärpoliser från fyra av fem NBG-nationer – Sverige, Finland, Norge och Estland – övat tillsammans på Pori Brigade, ungefär åtta mil från Åbo. Regementet är centrum för den finska försvarsmaktens internationella insatser och här huserar förutom militärpoliserna även ett granatkastarkompani som också ingår i Nordic Battlegroup.

Militärpolisenheten är, tillsammans med NBG:s högkvarter (F)HQ, den enda enheten i stridsgruppen med soldater från alla fem nationerna. Vid en insats kommer militärpoliserna att jobba sida vid sida, oavsett från vilket land de kommer.
– Därför är det viktigt att vi får öva tillsammans, säger Rikard Bengtsson som är Provost Marshal, chef för militärpolisen.

De gemensamma övningstillfällena växer dock inte på träd. Senast det begav sig var i november under slutövningen i Norrland. Förutom strid har också närstrid stått på programmet, liksom äkta finsk bastu, förstås.
Ett gemensamt övningstillfälle för alla militärpoliserna återstår under beredskapsperioden: en vecka i Norge i maj.
– Då ska vi öva bland annat utredningstjänst, berättar Rikard Bengtsson.
Dessutom ska personskyddsgrupperna samöva i Estland i början av juni.

Säkringen av huset då?
Jo, med en minut till godo löste gruppen sin uppgift.
– Thank you for a good fight, säger militärpoliserna till de finska värnpliktiga som agerat B-styrka.