Med insats i sikte

Nu har tre månader av beredskapstiden gått för de kontraktsanställda soldaterna i Nordic Battlegroup. Att vara i beredskap innebär dock inte att bara sitta och vänta. – Nej, nu är det definitivt full fart. Den här veckan är det bataljonsövning för båda våra NBG-kompanier. Nu gäller det att de är på tårna och visar sina färdigheter, säger major Carl-Henrik Melin i övningsledningen på I 19 i Boden.

NBG:s insatsbataljon har bataljonsövning i veckan. De förväntansfulla soldaterna har siktet inställt på insats. Foto: Stefan Bokvist/I 19

Vid Norrbottens regemente i Boden utbildas två kompanier som ingår i NBG:s snabbinsatsbataljon, 41. Rapid Reaction Battalion. Jägarplutonen som utbildas i Arvidsjaur deltar dock inte i övningen. Under bataljonsövningen som pågår från tisdag till och med lördag är det övergripande syftet att bibehålla och ytterligare befästa den förmåga som byggts upp på förbandet. De övriga kompanierna som ingår i NBG övar samtidigt på sina respektive utbildningsorter.

Många nötter att knäcka
Carl-Henrik och hans kollegor i övningsledningen har planerat in en rad friktioner som ska sätta soldaterna på prov. De kommer att utsättas för moment där de bland annat kommer att få hantera skadade vid fingerade olyckor och konfronteras med olika banditgäng i det fiktiva missionsområdet.
– En annan viktig uppgift under övningen är att öva sambandet inom bataljonen. Rutinerr och order från bataljonsledningen i Skövde är en del av detta samband som sker via satellit, berättar Carl-Henrik Melin.
 
Vill definitivt åka
Under övningens första dag grupperade kompanierna i det fiktiva missionsområdet på Hedenbasen utanför Boden. De är hela tiden redo att släppa vad de har för händerna för att anta alla utmaningar de ställs inför.
– Sådana här övningar är väldigt nyttiga, speciellt bra är det att få samöva med de andra delarna i bataljonen, säger Johan som är stabsassistent på skyttekompaniet.

Soldaterna är ivriga och förväntansfulla inför en insats, och veckans övning gör Johan än mer sugen på att ge sig ut på skarpt uppdrag.
– En insats vore jättespännande. Vi står i beredskap till den sista juni. Blir det ingen insats kommer jag säkert att söka till någon annan utlandsmission, avslutar han.

Sofia Persson, medieprogrammet, NTI-gymnasiet, Luleå
Mats Carlsson, Informationsavdelningen I 19