Matglädje i Abéché

Fredagen den 18 april blev en historisk dag för Tchadstyrkan TD01 i Abéché. Då serverades den första tillagade måltiden vid Camp Stars. Detta efter 46 dygn med fältransoner i operationsområdet..– Efterlängtat. Inte bara av oss, utan minst lika mycket av förbandets medlemmar, säger förplägnadstroppens chef Jakob Tuvehjelm.

Matglädje. Förplägnadstroppens chef, Jacob Tuvehjelm, bjöd på tillagad middag under fredagen. Den första tillagade maten för TD01 i operationsområdet. Glädjen var stor inom förbandet. Foto: Mats Laggar/TD01

Matserveringen har delvis försenats på grund av ett konstaterat fall av salmonella inom en annan Eufor-enhet i N´Djamena. Alla svenska kockar som var i N´Djamena vid det tillfället måste automatik testas för att eliminera alla risker för smittspridning.

Ett test har redan gett negativt provresultat, vilket i sammanhanget är positivt. Det sista testet blir klart på onsdag. Förhoppningsvis är då alla svenska kockar friskförklarade och redo för matlagning.

I väntan på att hela enheten ska klareras sliter troppens garanterat friske chef vid grytor och ångkokare. Under fredagen tillagade han pasta med köttförssås. Till desert serverades skogsbär-sorbet.