Marschträning i 40-gradig värme

Att göra utlandstjänst innebär att vara i tjänst i princip dygnet runt. Men allt är inte jobb. För att kunna fungera fysiskt uppmanas den enskilde att avsätta tid för att träna.

Under veckan genomförde TD01 marschträning med följebil. Här Richard Lindberg och Stefan Renfors. Foto: Mats Laggar/TD01

Vid de två svenska camperna i N’Djamena och Abéché har det inledningsvis mest handlat om löpträning och enklare former av styrketräning.

Under veckan arrangerade några av de som ska genomföra Nijmegen-marschen i sommar en ny och lite mer speciell träningsform. Mitt på dagen genomfördes en tvåmilamarsch.
– Värmen var faktiskt värre i Holland i fjol, då evenemanget ställdes in på grund av hettan efter en dag, säger Stefan Renfors.

Träningsmarschen inleddes strax efter lunch. Termometern visade några tiondelar över 40 grader. Vinden obefintlig när skaran drog iväg ut på landsbygden vid Camp Europa.
– Det gäller att dricka vatten. Man känner direkt när man glömmer bort att dricka, säger Richard Lindberg.

Godkänt av byäldste
Arrangörerna hade tänkt på det mesta.
–  I går rekognoserade vi sträckan. Vi har lagt in marschvägen på GPS så att den blir enkel att följa. Vi har också med oss en följebil om något skulle hända, säger Richard Lindberg.

Byarna i området var också informerade om det sällsamma sällskapet.
– Vi har tagit kontakt med byarna i förväg och fått godkänt av de byäldste. Det är viktigt att tänka på sådant så att ingen känner sig förbisedd, säger Richard.

Under marschen slog många barn tillfälligt följe med svenskarna. Alla vinkade och var glada över det tillfälliga besöket längs byvägen.

Drygt 2000 kalorier
Enligt en mätutrustning på en av deltagarna pendlade pulsen mellan 110 och 168 slag i minuten under de två milen. Snittpuls var 141 slag. Försökspersonens kaloriförbrukning under sträckan var 2 212 kalorier. 

Tanken är att långmarscherna ska återkomma under missionen.