Laddade svenskar inför militära VM

Sverige skickar nio längdåkare och sex skidskyttar till militära VM som avgörs den här veckan i österrikiska Hochfilzen.– Vi är laddade och siktar på framskjutna placeringar, säger långloppsstjärnorna Jerry Ahrlin, Oskar Svärd och Jenny Hansson.

Elisabeth Högberg, 21, gör sitt andra VM som skidskytt inom loppet av två månader. Foto: Försvarsmakten

Tävlingarna inleds på onsdag med skidskytte för herrar och damer och fortsätter sedan på torsdag med längdtävlingar, 10 km fri stil damer och 15 km fri stil herrar. Militära VM avslutas med patrulltävlingar på fredag.

Försvarsmakten har under flera år satsat målmedvetet på att bygga upp starka lag både i längdåkning och skidskytte.
– För mig betyder det militära landslaget jättemycket. Jag får den uppbackning som krävs för att kunna utvecklas som skidåkare, säger Jenny Hansson som den här säsongen kom tvåa i långloppsåkarnas världscup.

Jenny har, precis som sina kompisar i Vålådalen SK, Jerry Ahrlin och Oskar Svärd, deltagit i Militära VM tidigare:
– Det är en mycket större tävling  än vad många tror. Konkurrensen är nästan som på en världscuptävling med elitåkare från bland annat Frankrike, Tyskland, Norge och Italien på startlinjen.

Skidskyttetävlingarna håller även de hög klass. Elisabeth Högberg från Jädraås i Gästrikland var tidigare i år med på skidskytte-VM i Östersund. För henne blir det alltså andra världsmästerskapet i vinter.

Överstelöjtnant Stefan Fredriksson är överledare för den svenska truppen:
– Det här är årets höjdpunkt för våra militära vinteridrottare. Vi ställer upp med ett konkurrenskraftigt lag både i längd och skidskytte. Självklart hoppas vi på att nå prispallen någon dag, men placeringar bland de sex bästa är också en stor framgång i de här sammanhangen.

I patrulltävlingen på torsdag ställer Sverige upp med två herrlag och ett damlag. I lagen kommer både längdåkare och skidskyttar att ingå.  

Den svenska truppen (längd): Oskar Svärd, Mikael Larsson, Martin Larsson, Jerry Ahrlin, Rikard Andreasson, Johan Lintzen, Jenny Hansson, Maria Gräfnings och Susanne Nyström.
Skidskyttar: Tobias Arwidsson, Sebastian Wredenberg, Kim Adolfsson, Roger Kristoffersson, Elisabeth Högberg och Elin Mattsson.

För att nomineras till militärlandslaget krävs att man är officer, hemvärnssoldat eller aktiv medlem i någon frivilligorganisation knuten till Försvarsmakten.