Kokgruppen tog storslaget farväl

Rickard Lantz greppar en glänsande röd hummer och klyver skaldjuret med van hand. Bakom honom steker Andreas Lindorsson älgfilé i långa rader och i andra änden av köket häller Mattias Virtanen och Niklas Gustafsson upp en enorm skål med chokladmousse. Ikväll är det fest på Camp Victoria.

Hummer serveras inte ofta i Hells Kitchen, men Rickard Lantz delar dem med van hand. Foto: Anna Norén

Fast festligheterna borde snarare kallas för gravöl, köket på Camp Victoria är förändrat. Från att kockar som även ingår i den svenska styrkan som soldater lagar maten till att ett utomstående företag står för driften. Men innan kockarna lämnar sin arbetsplats bjuder de på en måltid som sällan haft sin like, åtminstone inte i ett missionsområde.
– Det blir älgfilé, hjortfilé och kalvfilé och till det blir det tre sorters såser och potatisgratäng, säger Anna Magnusson, ställföreträdande kokgruppchef.
– Sen har vi gratinerad hummer, heta tigerräkor, skagenröra, vitlöksbröd och ett salladsbord.

Pizza med choklad som aptitretare

Efterrättsbordet är inte sämre, två sorters panacotta, creme brulee, fransk chokladtårta, handgjorda chokladtryfflar, fruktsallad, glass, champagnesorbet och små, små brödbitar med choklad på som efterrättsansvarige Mattias Virtanen kallar för chokladpizza.
– Smaka, säger han.
– Man kan ta en som förrätt om man vill.
För väntetiden blir lite extra lång den här kvällen, ryktet om den svenska kokgruppens sista middag har spritt sig på campen och kön ringlar lång utanför Hells Kitchen.

Proffsigt och med det lilla extra

– Fantastiskt gott, ikväll har de överträffat sig själva, säger Peter Tornham.
Genom hela missionen har maten på Hells Kitchen hållt hög kvalitét, och som första kokgrupp någonsin fick kockarna på KS16 en medalj av kontingentschefen Olof Johansson för en extra god insats.
– Vår inställning har varit att alla ska kunna få det de vill ha och att ingen ska behöva längta hem på grund av maten, säger Anna Magnusson.
– Kokgruppen är väldigt proffsig, de har den där sista touchen som gör att allting blir extra gott. Dessutom finns det alltid ett stort salladsbord och mycket frukt, en dag räknade jag till 16 olika sorters färsk frukt, säger Sven Ohlsson.
– Det har varit jättebra mat, men har man dålig karaktär så har man legat risigt till, säger Gustav Sjöberg och syftar på de efterrätter som har serverats.

Vemodigt

Efter sex månader med den här kokgruppen är det en kontingent bortskämda soldater som med vemod ser dem servera sin sista måltid. Och även kockarna suckar en extra gång, innan de tar itu med att städa ur frysarna inför överlämningen till Danish Camp Supplies som nu tar över.
– Det är tråkigt att veta att vi inte kan komma tillbaka hit och laga mat en annan mission, säger Niklas.
Kön till matsalen vill aldrig ta slut, och när ett gäng går fylls platserna genast av nya hungriga. Det gäller att passa på.

Anna Norén, press- och informationsofficer, KS16