Fullgjort uppdrag i nordöstra Tchad

I onsdags kväll kom pluton Bravo Sierra tillbaka till den svenska campen i Abéché. De har skyddat och eskorterat ett vattenborrföretag under 17 dagar i de nordöstra delarna av Tchad.– Det är skönt att komma tillbaka, att tvätta kläder och att duscha. Men om en vecka vill man nog ut igen, jag är ju inte här för att sitta på en camp, säger Petter Palgrim som är en av skyttesoldaterna i plutonen.

Bravo Sierra genomförde en del fordonspatruller i närområdet kring borrteamet. Foto: Johan Lundahl/Combat Camera

Petter gjorde värnplikten i arméns jägarbataljon, AJB, där han tränades att lösa uppgifter under extrem kyla.
– Det har ju vart mycket snack om att amfibie ska åka till öknen, men jag är ju tränad snösoldat, det måste ju vara värre, säger Petter som ett år efter värnplikten sökte till internationella amfibiestyrkan för att testa något nytt.

Många likheter
– Jag ser många likheter med kustjägarna och AJB. Det är samma sorts folk med samma ”tänk”. Det spelar ingen roll att jag är utbildad på att dra pulka och de att åka stridsbåt. Det är samma vilja och samma motivation, säger Petter.

Under uppdraget genomförde Bravo Sierra förutom vaktuppgiften patrulleringar inne i staden Iriba. Syftet med det var att visa Eufor:s närvaro och för att knyta kontakter med lokala politiker och hjälporganisationer.
– Det var roligt att vara ute och röra sig bland folk. Att se hur de lever och vad de handlar på marknaden. Alla vi träffade vad glada och positiva till att vi var där, säger Petter.

Nya uppgifter
Inne i Petters tält sitter hans kamrater på golvet och vårdar sina vapen och förbereder sig på att lösa nya uppgifter.
– En 01:a i Afrika är alltid en 01:a. Vi är ju först med allt vi gör här. Jag hoppas att vår insats hjälper i längden, att vi bereder en bra väg för resten av Eufor som kommer ner senare, säger Petter och ansluter till sina kamrater.