Försvarsmakten lämnar Bosnien efter 16 år

Idag lördag avslutades den svenska militära insatsen i Bosnien. Den inleddes 1992, mitt under brinnande inbördeskrig i Bosnien-Hercegovina. Sammanlagt har strax över 15 000 svenska soldater gjort en insats för freden i Bosnien.

Arméinspektören Berndt Grundevik vid ceremonin i Sarajevo. Foto: Daniel Skoglund/FBB

Under en ceremoni på Camp Butmir i Bosniens huvudstad Sarajevo markerades avvecklingen av det svenska truppbidraget. Arméinspektören Berndt Grundevik betonade i samband med ceremonin att konflikten i Bosnien var inledningen på en ny era för Försvarsmaktens internationella uppdrag.

– I Bosnien kan vi se början till dagens insatsförsvar. Det var här vi stötte på den nya tidens konflikt med sammanfallande stater, irreguljära förband och utbredda brott mot folkrätten. Konflikten och insatsen som Försvarsmakten skickades till var politiskt omdiskuterad. Allt detta är fenomen som i en eller annan form dykt upp i våra insatser sedan dess, sade Berndt Grundevik efter ceremonin.

– Min förhoppning är att vi som en lärdom av Bosnien ska kunna ha snabbt gripbara förband som, om folkviljan finns, ska kunna bidra till att stabilisera en eventuell framtida konflikt liknande den i Bosnien i ett tidigt skede, sade Berndt Grundevik.

En annan sak som Försvarsmakten fått lära sig av Bosnien var omhändertagande av soldater som kommer hem från insatser. Män och kvinnor mötte ett brutalt krig i Bosnien och upplevde bitvis svåra psykologiska och moraliska kriser. Dagens hemkomstsystem är bättre anpassat för att hantera det.

Ceremonin avslutades med kransnedläggning vid en minnessten hedrar de svenska soldater som omkommit i Bosnien sedan insatsens inledning.

– Vi får aldrig glömma de risker som finns i vårt uppdrag. Vi är skyldiga att skapa de bästa förutsättningar för de män och kvinnor vi skickar på riskfyllda internationella uppdrag, sade Berndt Grundevik.

Daniel Skoglund