Besök av krigsveteraner i Panmunjom

Under onsdagen den 16 april kom cirka 180 krigsveteraner från koreakriget på besök till den svenska och schweisiska campen i Panmunjom. Veteranerna kom från Australien, Kanada, Nya Zealand samt Storbritannien.

Majorerna Alf Norbäck och Alf Jacobsson tillsammans med två veteraner från Nya Zealand. Foto: Försvarsmakten

För att visa sin uppskattning så "bjuder" den koreanska staten under cirka en vecka på boende, mat och utflykter för att på så sätt tacka för deras insats under kriget. Vissa länder brukar även bidra med ekonomiskt stöd till resan för att uppmuntra samt att även här tacka för deras insatser. Dessutom så ges möjlighet att ta med anhöriga under samma principer.

Veteranerna är från de länder som bidrog med stridande förband. I dagens grupp ingick en 96-årig soldat som dessutom var krigsfånge under två år i Nordkorea.

I samband med besöken bjuder NNSC på en enklare buffé för dessa gentlemen för att på så sätt visa respekt för det de uthärdade i området för drygt 50 år sedan. Att sitta och lyssna på dessa veteraner och deras erfarenheter ger en inblick hur grymt detta krig var som i många fall har glömts bort.

Alf Norbäck