Tung materiel för Tchad i hamn i Kamerun

Den svenska insatsen TD01 är i sig en stor logistisk operation. Under fredagseftermiddagen lade det svenska fraktfartyget m/s Gute till i hamnen i Douala, Kamerun.– Det känns skönt. Det har gått bra så här långt, säger Stefan Renfors, chef för den grupp som förberett fartygets ankomst.

Ombord på m/s Gute. Ett femtiotal fordon och hundratals containers med utrustning ryms ombord på fartyget. Foto: Sergeant Johan Lundahl/Combat Camera

Vid 14.30-tiden på fredagen anlöpte m/s Gute från Gotlandsbolaget den internationella hamnen i Douala i Kamerun med tung materiel och utrustning för TD01 i Tchad. Skeppet lämnade Norrköpings hamn den 25 februari.

Totalt har fartyget fraktat cirka 1 600 ton – fördelat på hundra containrar, femtio fordon och ett trettiotal andra kollin. Högst ansvarig för lasten (Super Cargo) har Jan Ålander vid företaget Transprocon varit.

– Allt har fungerat enligt lastplanen, även här i Kamerun. Jag har varit med från start i Sverige. Jag har övervakat och planerat lastningen i Norrköping, och nu avlastningen här i Kamerun. Jag har det övergripande ansvaret för lasten ända tills den står på kajen, säger Jan Ålander.

Frakflygplan
Med start i nästa vecka ska utrustningen flygas vidare till Tchads huvudstad N'Djamena och Camp Europa, där den svenska kontingenten väntar. När all materiel är på plats är en stor pusselbit lagd för TD01.
–  Så är det. Nu ska vi flyga utrustningen vidare till Tchad, säger Stefan Renfors.

Med start i nästa vecka lyfter ett flertal stora fraktflygplan från Doualas flygplats varje dag tills all den skeppade utrustningen är på plats i Tchad.
–  Jag pustar ut först när allt är på plats i N'Djamena. Men att m/s Gute har anlöpt är en viktig milstolpe för oss, säger Stefan Renfors.

Resan för de tolv soldaterna i TD01 som följt med skeppet har varit bra.
–  I början hade vi kuling varje dag, utom en dag då det blåste storm. Det blev bättre sedan. Men allt har gått bra. Jag har bara behandlat en stukad fot, på en av fartygets anställda, och ett hudutslag på en soldat, säger sjukvårdsansvarige Fredrik Edén.