Tre trafikolyckor på fyra dagar

De senaste dagarna för de svenska och finska soldaterna i Afghanistan har präglats av trafikolyckor. Lyckligtvis har ingen soldat skadats.

Svenska fordon på patrull i Afghanistan. (Bilarna på bilden är inte de som var inblandade i olyckorna) Foto: Fredrik Bojerud, FS14

Svensk bil voltade

Först var det en svensk enhet som råkade ut för att en av gruppens bilar voltade flera varv när den rasade ned för en kant. En lokalanställd tolk klagade senare på lättare smärtor efter incidenten och fördes till läkare för säkerhets skull. Ingen svensk skadades i olyckan. Bilen fick kraftiga skador men gick trots detta att välta rätt och bilen gick att köra vidare från olycksplatsen.

 

Finsk bil voltade samma dag

Senare samma dag rasade ett finskt fordon ned vid en flodbädd och välte. Även denna gång gick bilen att vända rätt och köra vidare med. Ingen skadades vid tillbudet.

 

Totalförstörd bil i en ravin

Tre dagar senare var det dags igen. Även denna gång var det ett finskt fordon som råkade illa ut. Denna gång föll den ned i en 25-30 meter djup ravin. Innan bilen hann falla ned hann personalen sätta sig i säkerhet till följd att ingen skadades. Bilen blev däremot totalförstörd.

 

Glad att ingen skadades allvarligt

- Först och främst är vi glada att ingen har skadats allvarligt vid olyckorna. Vi kommer att följa upp samtliga olyckor och ta reda på om det behövs förändringar eller förtydliganden avseende körstil, vägval och hastighet. Redan nu vet vi att de flesta ”vägar” i Afghanistan inte har mycket gemensamt med vad vi kallar väg i Sverige, särskilt när det har regnat och tjälen gått ur marken. Vi måste vara medvetna om att olyckor kan inträffa på grund av omständigheter som föraren inte kan påverka. Om det är så i dessa fall lär framgå när vi tittar närmare på dessa händelser, säger stabschefen överstelöjtnant Per Olsson.

 

Svenskar och finnar jobbar ihop

Svenska och finska soldater jobbar tillsammans i Afghanistan inom PRT Mazar-i-Sharif, en stor enhet som ansvarar för att jobba med säkerhet, utveckling och styrning i fyra provinser i norra Afghanistan. Chefen för PRT:t är en svensk överste och ställföreträdaren är en finsk överstelöjtnant.

 

Text och bild: Kapten Fredrik Bojerud

Press- och informationsofficer, FS14