Tempoväxling och kaffe på ledningscentralen

– Bravo Niner, Bravo Niner!En raspig röst ljuder ifrån panelen av radioapparater. Mikael Olin lutar sig fram och väljer en lur ifrån väggen.– Bravo Niner, kom!

Foto: Anna Norén

I ett trångt rum i Camp Victorias stabshus finns skytteplutonens ledningscentral, Bravo 9. På väggarna sitter stora kartor, foton på efterlysta och lappar med information. En tv och kaffebryggaren av storhushållsmodell har centrala platser. Här inne följer signalisterna skyttekompaniets verksamhet, dygnet runt.

Koll på KS16

– Vi har koll på var alla är och vad alla gör, när de lämnar campen, säger Johan Mårtensson.
Alla som ger sig ut på vägarna måste skriva en färdplan och sen färdrapportera in till B9 en gång i halvtimmen. DART, Raate, Radio 180 eller vanlig mobiletelefon är bara några av de sambandsmedel som används.
– En bra egenskap när man jobbar här är att kunna tempoväxla. Det kan vara väldigt händelselöst under långa tider, men när det väl händer det något blir det mycket stressigt, säger Mikael Olin.
– Alla händelser som inte är rutin styrs genom B9 och det är vi som initialt larmar ut räddningsinsatser, säger Johan Mårtensson.

Både Bravo och Yankee

Nian i B9 står enligt NATO-standard för opsroom och B är för att de tillhör Bravo Company, KS16s skyttepluton. Även logistikkompaniet har en ledningscentral, Yankee 9. När den svenska kontingenten var större så behövdes det två ledningscentraler, men idag har signalisterna på Y9 mindre att göra och löser även andra uppgifter.
– Bland annat assisterar vi kompaniets ledning med att till exempel översätta brev, vara förare eller springa ärenden, säger Simon Gustafsson.
Hit in kommer man också för att boka bastun, eller kanske låna en film.

Passning dygnet runt

Y9 är bemannat från 7 till 18, men på B9 har signalisterna passning dygnet runt. Därför kokas det också mycket kaffe, upp till hundra koppar per dygn gissar killarna.
– Men då är det inte bara vi signalister som dricker av det, säger Mikael Olin.
Det är många som sticker in näsan för att säga hej, ta en kopp kaffe eller titta på tv en liten stund. Men kaffedrickandet får ett abrupt slut. En bilolycka larmas in. Det är bara en övning, men aktivitetsnivån går snabbt från nästan obefintlig till febril.


Anna Norén, press- och informationsofficer KS16