Sveriges radio på plats i Afghanistan

Lyssna extra noga på SR Ekots nyhetssändningar de närmaste dagarna så kanske du får höra några av radioreportrarna Sten Sjöström och Nils Horners reportage från Afghanistan.

Radioreportern Sten Sjöström från Sveriges Radio intervjuar general Ammon från den afghanska armén. Foto: Fredrik Bojerud, FS14

Nils Horner rapporterar från Kabul och Sten Sjöström är på plats hos de svenska trupperna i Mazar-i-Sharif där han bland annat följt med på patrull i staden och hunnit med att träffa stabschefen för den 209. afghanska armékåren, general Ammon.

– Vi afghaner känner väl till Sverige och dess stöd till det afghanska folket genom den svenska Afghanistankommittén, som fanns här både under kriget mot Sovjet och under talibanernas förtryck, förklarar general Ammon.

Vi ser våra svenska militära kollegor som bröder fortsätter han, samtidigt som den afghanske brigadchefen, som sitter med under intervjun, tar den svenske överstelöjtnanten Anders Ahlin hårt och vänskapligt i handen för att ge eftertryck åt general Ammons ord.

Sten Sjöström har redan skickat ett antal reportage till Ekoredaktionen i Stockholm, och fler lär det bli. Sveriges Radios satsning på Afghanistan kröns på måndag eftermiddag i Studio Ett i P1 då både Nils Horner och Sten Sjöström kommer att medverka i en sändning från Kabul och Mazar-i-Sharif. Räkna med att en och annan person från den svenska kontingenten kommer att vara med på ett hörn.

Text och bild: Kapten Fredrik Bojerud

Press- och informationsofficer, FS14