Svarta lådan återfunnen

Den svarta lådan som fanns i den helikopter som kraschade i Nepal i måndags är återfunnen och ska nu analyseras av nepalesiska myndigheter. I olyckan omkom tio personer. Den svenske observatören Mats Norhult misstänks vara ett av offren.

En svensk delegation från Försvarsmakten har anlänt till Katmandu i Nepal och fått ytterligare detaljer kring olyckan. Helikoptern var på rutinflygning mellan olika observationsposter och på väg tillbaka till Katmandu.

Klockan 16.00 lokal tid bröts förbindelsen. Helikoptern var då cirka 20 mil ostsydost om huvudstaden Katmandu och flög i vad som bedöms ha varit mycket hårt väder.

Lokalbefolkningen noterade ett kraftigt ljussken och att helikoptern träffade berg eller mark. När de första räddningsstyrkorna nådde fram till haveriplatsen hittade de inga kroppar utanför vraket. Däremot fanns tio personer kvar i de utbrända resterna av helikoptern, ett antal som stämmer med passagerarlistan.

Identifieringsarbetet bedöms som mycket svårt. En koreansk expertgrupp har tagit DNA-prover av samtliga vilka ska jämföras med DNA-prover från samtliga ombordvarande.

Försvarsmakten har hemställt hos Rikspolisstyrelsen att säkerställa identifiering. När detta arbete är klart går inte att med säkerhet att säga.

Den befarat omkomne svenske officeren Mats Norhult var född 1953 och har arbetat i Försvarsmakten i 32 år.