PIO – kontingentens nyhetsankare

Alltid med kameran i högsta beredskap och alltid bestyckad med papper och penna. Detta beskriver i grova drag kontingentens press- och informationsofficer, PIO. Hon som numera lystrar till PIO heter egentligen Anna Norén och jobbar hemma i Sverige som videoreporter.

Press- och informationsofficeren är alltid ute efter bra bilder och ser mycket av kontingentens arbete genom kameralinsen. Foto: Carl Ljungqvist

Presstjänsten är uppdelad i två delar. Den ena delen är att hålla den svenska kontingenten informerad om vad som skrivs i medierna om händelser i missionsområdet.
– Det innebär att jag läser både svenska och internationella tidningsartiklar på nätet samt de översättningar som tolkarna gör av lokala medier, säger Anna Norén.
Den andra delen är att informera omvärlden om vad den svenska kontingenten gör här i Kosovo. Det största arbetet består i att skriva artiklar och reportage  och publicera dessa. Den primära nyhetskanalen är www.mil.se, där nyheter snabbt kan läggas upp. Arbetet innebär också att hålla ordning på de presskontakter som tas med befälhavarna på kontingenten och det är mer än att bara schemalägga intervjuer. Det innefattar också att ta fram underlag till dem som intervjuas så att de kan ge rätt information till journalisterna. 

Det finns ingen ”vanlig dag”
Mycket av tiden tillbringas framför datorn med bildbehandling, läsning av artiklar och annat. Andra dagar är heldagar ute med skyttesoldaterna för att kunna göra ett reportage om en vanlig dag på skyttekompaniet, B-coy.
– Det är roligt att vara PIO. Eftersom jag ska berätta om alla olika delar av vår verksamhet får jag följa med på allt från nattpatrull i en serbisk enklav till ett tioårskalas i en by eller en självständighetskonsert. Jag har sökt igenom bilar och klättrat 30 meter upp i en mast, allt för jobbet, säger Anna.

I och med valet i slutet av förra året och självständighetsförklaringen har intresset från både svensk och internationell press varit stor. Förutom det har kontingenten haft två större pressbesök, dels kom Sveriges Radio för inspelningen av en söndagsmässa och dels har en pressvecka genomförts med journalister från tidningar och TV. Sådana besök innebär en hel del arbete i form av planering för att stödja både de besökande journalisterna och de svenska soldaterna.
– Den ena dagen är inte den andra lik, säger Anna Norén.
– Men det är det som gör mitt arbete så intressant.

Henrik Petersson och Carl Ljungqvist, KS16