På jobbet i N'Djamena

Det är mycket som ska göras i inledningen av en mission. Inte minst om missionen är helt ny och det ännu inte finns några inkörda rutiner.

Tolken Peder Larsson och reseansvariga Marita Östberg Vikars diskuterar flygavgångar med Air France lokale chef monsiur Aroun. Foto: Mats Laggar/TD01

En av alla dem som arbetar hårt för att hitta fungerande arbetssätt är reseansvariga Marita Östberg Vikars. Under de dagar som gått har hon tagit kontakt med lokala representanter för att bland annat förbereda förbandets besöks- och ledighetsflygningar. Under torsdagen besökte hon Air France kontor i N'Djamena.
– Det är mycket att göra eftersom få kontakter gjorts tidigare, säger hon.

Det gäller för henne att ta reda på hur det ligger till med flygkapacitet, avgångar och pris för att få igång fungerande tjänste-, besöks och ledighetsresor senare i missionen. Ett annat alternativ är att chartra egna flyg för ledighetsresor.
– Det är enklare att organisera, men dyrare, säger hon.

Under mötet med flygkontorets fransktalande chef monsiur Aroun assisteras hon av tolken Peder Larsson. Med hjälp av tolkning får Marita snabbt svar på när flygplanen går, hur många bolaget kan flyga till och från Tchad och när beställnigarna måste göras.
– Jag tycker det är roligt att få komma ut från campen träffa mäniskor och se lite annat, säger tolken Peder Larsson.