Nöjda journalister efter pressveckan

Ett litet gäng i civila kläder med stora kameror har synts på Camp Victoria under en veckas tid, KS16 har haft journalistbesök. Organiserade pressresor genomförs en gång per halvår.  Syftet är att ge framför allt lokala svenska medier en möjlighet att komma ner i missionsområdet för att på plats kunna följa ortsbor i den dagliga verksamheten. Eftersom KS16 till stor del utgörs av skåningar och hallänningar var det SVT Västnytt och Skånska Dagbladet som under en vecka har haft Kosovo som arbetsplats.

Foto: Anna Norén

– Det är ju till att börja med oerhört bekvämt att komma ner till ett orosområde som Kosovo och få allting fixat. Jag har kunnat koncentrera sig på journalistiken, säger Västnytts reporter Frida Björk.
– Dessutom har jag fått en mer positiv bild av Försvarsmakten, tidigare var jag skeptisk och tyckte att det var helt onödigt att lägga massa pengar på försvaret. Här ser man konkret att pengarna gör nytta, och jag känner mig stolt över att Sverige lägger så stora resurser på att hjälpa andra.

De besökande journalisterna har intervjuat flera befattningshavare från respektive upptagningsområden, samt följt en del av verksamheten. Hela veckan har de bott på Camp Victoria.
– Man hade ju inte fått samma bild om vi bara hade kommit ner för att göra intervjuerna, det är bra att få delta i soldaternas liv på campen, säger Torbjörn Wester, reporter på Skånska Dagbladet.


Anna Norén, press- och informationsofficer, KS16