Kosovoserbisk polis lämnade sina arbeten

Under lördagen stängdes alla kosovoserbiska poliser i byn Gracanica av från sitt arbete. Detta efter att de vägrat acceptera den kosovoalbanska ledningen för polisen, KPS, i ett självständigt Kosovo.

Svenska soldater på plats utanför polisstationen i Gracanica. Foto: Alexander Karlsson/Combat Camera.

På fredagen genomförde de kosovoserbiska poliserna en demonstration där de krävde att de i stället skulle lyda under FN men vare sig FN eller KPS accepterade polisernas krav. I stället fick de demonstrerande poliserna ett ultimatum- att antingen acceptera ledningen eller bli avstängda från sina jobb. Tidsfristen gick ut vid lunchtid på lördagen.

Lämnade ifrån sig sina vapen

Byn Gracanica, där demonstrationen ägde rum, ligger i den svenska kontingentens ansvarsområde. Och när tidsfristen gick ut och de demonstrerande poliserna samlades för att lämna sitt besked, fanns svenska soldater på plats för att övervaka händelsen.
Strax efter klockan 12 gick en delegation kosovoserbiska poliser in för att förhandla med KPS ledning och FN. I nära två timmar väntade såväl ett 50-tal demonstrerande poliser som en samling journalister på besked från förhandlingen. Men ingen av parterna hade ändrat ståndpunkt. Vid 14-tiden på lördagen fick därför de kosovoserbiska poliserna gå in på polisstationen och lämna i från sig sina vapen.
– Allt gick lugnt och städat till, det var inga som helst problem, säger Martin Folestam, ställföreträdande kompanichef på KS 16.
Kvar i tjänst finns nu de kosovoalbanska poliser som arbetar i Gracanica och KFOR:
– Vi kommer att fortsätta med vår tydliga närvaro i Gracanica och övriga kosovoserbiska enklaver, säger Martin Folestam.


Jesper Tengroth/Combat Camera