Gott betyg till Camp Europa

Standarden på den svenska campen i Tchad har överraskat de flesta i TD01.– Jag trodde inte att det skulle vara så här pass förberett och fungerande. Jag hade räknat med mer spartanska förhållanden, säger Soheil Rathmaya.

Vila i skuggan. Fr. v. Pal Grim, Christian Löving, Erik Eriksson, Alexander Fahlström, Andreas Nilsson, Markus Gustavsson och Jens Fredriksson. På stolen: Kristian Göranson. Foto: Johan Lundahl/Combat Camera

Ett dygn har gått för de drygt hundra nyanlända svenskarna och finnländarna på Camp Europa i N'Djamena. Stämningen är god, mycket tack vare att levnadsförhållandena är bättre än vad de flesta räknat med.

– Trots att campen är ny och under uppbyggnad fungerar den bra. Det som behövs finns här. Tältsängarna är bättre att sova i än vad jag väntat mig. Det har också fungerat utmärkt att sova i de luftkonditionerade tälten, säger Soheil Rathmaya.

Geniala duschar
Hygienen sköts i stora toalett- och hygiencontainrar. Bredvid finns vask- och duschstationer.
– Duscharna är geniala i sin enkelhet. Man går in i duschen, drar igen dragkedjan, klär av sig och lägger sina saker i en stor vattentät ficka. Sedan är det bara att slå på duschen och tvätta sig. Det fungerar jättebra, säger Soheil Rathmaya.

Värmen är dock lika obarmhärtig som förväntad.
– Det är bara att försöka glömma bort den. Jag tror att vi alla vänjer oss efter ett tag. Det gäller att ta det lugnt nu i början och dricka mycket vatten. Cheferna håller också koll på att vi dricker tillräckligt och att vi inte överanstänger oss i värmen. I dag har vi gjort en del grävjobb runt tälten. Vi fick slå av på takten rejält för att klara av det, säger Jens Fredriksson.