Fyra dagar och tre nätter genom Tchad

TD01 är på plats i Abéché. Förbandet är därmed Eufors första reguljära förband på plats i operationsområdet i östra Tchad.– Redan under den 90 mil långa marschen från N'Djamena löste vi några av de uppgifter vi är här för att göra, säger kompanichef Fredrich Sperling.

Under resans gång blev mötena med lokalbefolkningen många. Här en kamelförare med fru som passerar en pansarterrängbil 302. Foto: Mats Laggar/TD01

Genom stäpp, öken och savann gick den 90 mil långa förflyttningen från Camp Europa i N'Djamena till Eufors nya Camp Star i Abéché. Under dagtid eskorterades 19 tchadiska civila lastbilar – och två militära – med utrustning för Eufors fortsatta uppbyggnad i östra Tchad. För eskorten ansvarade det svenska kompaniets andra pluton. Förbandet färdades i elva svenska pansarrterrängvagnar, inklusive två sjukvårdsutrustade fordon.

Löst två uppgifter
– Man kan säga att vi redan har löst två uppgifter i och med att vi inledde färden till Abéché. För det första har vi nu omgrupperat till vårt operationsområde, där vi ska verka som förband för att lösa våra uppgifter. Samtidigt har vi börjat eskortera i området. Denna gång material till det italienska fältsjukhuset, säger Fredrich Sperling.

Den långa marschen mot Abéche inleddes tidigt under morgonen torsdagen den 20 mars. Drygt tre dygn senare var kollonnen framme.
– Problemen har varit få. Flera av de civila lastbilar fick återkommande problem. En enda av våra egna terrängbilar, en GW, drabbades av haveri. Våra lastbilar fixade resan bättre än förväntat. Det var exempelvis inga problem för dem att ta sig igenom den svåra terrängen, säger Sperling.

Beredd lösa uppgifter
I närtid väntar campbygge i Abéché. Samtidigt ska förbandet vara beredd att lösa de uppgifter som Eufors ledning vill ha genomförda i området. Mycket ansvar läggs på det svenska förbandet.
– Eftersom vi är först här blir det så. Men jag är lugn. Jag har fått kvitto på att vi är välutbildade. Resan hit visar att vi kan eskorttjänst riktigt bra. Nu kan Eufors Force Commander börja använda oss som han vill – och till vi själva säger stopp, säger Sperling.

För de 130 i TD01 som deltog i kollonnen har färden blivit ett minne för livet. Färden gick genom byar och städer, som Naala, Ati, Mongo, Mangalme, Hadjer och Am Dout Goz. Fyra dagars färd genom Tchad - och tre nätter under bar himmel i savannen har satt sina spår.
– Jag trodde inte att det skulle vara så grönt som det var. Riktig savann. Landet är också väldigt platt. Det var också  överraskande att det alltid dök upp folk överallt. Trots att vi var långt ute på stäppen, säger tolken Peder Larsson.

Sova under stjärnorna
Den angenämaste behållningen var nätterna under bar himmel, under myggnäten. Kvällarna var ljumma med temperaturer kring 25-30 grader. Under natten sjönk temperaturen ytterliggare till under 20 grader.
– Det är jättetrevligt och skönt att sova under stjärnorna. Vid tre-fyratiden måste man dock krypa ned i sovsäcken eftersom det blir relativt kallt, säger Peder Larsson.