Camp Bifrost åter bebott

Camp Bifrost lever. Efter en kortare testkörning i början av februari är det andra gången under KS16:s mission som höjden med utsikt över Serbien befolkas av soldater. Och den här gången är det på obestämd tid.

Med soldater placerade nära gränsen kan man snabbt bemöta ett eventuellt hot. Foto: Anna Norén

Veckorna efter Kosovos självständighetsförklaring var det oroligt vid flera av gränsövergångarna mot Serbien. Två av dem, i norra Kosovo, brändes ner och vid Gate 4 som ligger i den svenska styrkans område var det kravaller. Befolkningen på Kosovosidan var oroliga för att serber skulle ta sig över gränsen, och trots av protesterna här så småningom upphörde beslutades att soldater skulle posteras närmare gränsen.
– Härifrån kan vi snabbt möta ett eventuellt hot och vi kommer att ha soldater på Bifrost tills vidare, säger Joon Hermansson, chef för det svenska skyttekompaniet.

En multinationell camp
Svenska, finska och irländska soldater turas om att bemanna campen men trots att den används av flera nationer är det den svenska kontingenten som står för både uppbyggnad och underhåll. Dagens Bifrost är av mer temporär art än när campen användes under tidigare missioner, då svenska soldater bodde här permanent. Den camp som används nu byggdes på två timmar och består av några tält, en hygiencontainer och ett mobilt elverk. Även en tillfällig bränslestation finns på plats.
– Eftersom vi har övat på att slå upp en sådan här camp många gånger tidigare var det inga svårigheter, säger Magnus Hauta-Aho som förde befälet över uppbyggnaden.

Datorspel för att fördriva tiden
I ett av tälten ligger Pavel Larsson och läser. Sofie Danielsson viker ihop sovsäcken och hänger på sig sitt vapen. Det är dags att ge sig ut på patrull.
– Det är rätt skönt att utgå härifrån eftersom vi sköter oss själva ganska mycket, säger Jonas Robertsson.
– Uppgiften kanske inte är så givande i sig eftersom det inte händer så mycket här uppe, men jag tycker ändå det är viktigt med närvaro vid gränsövergången.
Det finns inte så mycket att göra här uppe utöver jobbet – inget gym, ingen tv. Flera av soldaterna har tagit med sig bärbara datorer och i tältet som också är matsal lyser skärmarna på rad. Någon tittar på film, men de andra har kopplat upp sig mot varandra och spelar spel.