Amfibiestyrkan har landat i Tchad

Under tisdagen anlände hälften av den svensk-finska fredsfrämjande missionen TD01 till Tchad. I slutet av veckan landar resten av förbandet, som består av totalt 200 svenskar och 60 finländare. – Det känns fantastiskt att äntligen se förbandet på plats, säger chefen Peder Ohlsson.

Chefen på plats, Peder Ohlsson, hälsar de första soldaterna välkomna. Foto: Sergeant Johan Lundahl/Combat Camera

Under tisdagseftermiddagen landade det inhyrda spanska planet i Tchads huvudstad N´Djamena. De drygt 100 soldaterna välkomnades av förbandschefen Peder Ohlsson och den styrka som under en dryg vecka förberett huvudtruppens ankomst. Trots att det var sen eftermiddag i Tchad möttes gruppen av en torr 41-gradig hetta.

Lösa uppgifter
– Efter en sådan här lång tid av träning och övning känns det mycket bra att vi nu verkligen är här på plats för att lösa våra uppgifter. Nu dröjer det inte länge innan vi verkar fullt ut, säger Peder Ohlsson.

Efter ankomsten bussades personalen till den nyuppförda Camp Europa, nära flygplatsområdet. De nyanlända visades runt för att alla skulle få en snabb inblick i var de ska bo, äta och sköta hygienen. Sedan kunde gruppen sätta ihop sina tältsängar och packa upp sin utrustning.

Brutalt klimat
– Nu blir det en viss period av acklimatisering. Det är ett brutalt och hårt klimat vi ska verka i. Vi ska ändå direkt inleda förberedelserna för att ta emot den resterande delen av TD01. Det handlar bland annat om att resa fler tält för dem som kommer. I slutet av denna vecka har vi äntligen alla på plats, säger Peder Ohlsson.

Stämningen bland de nyanlända soldaterna var god och uppsluppen under tisdagskvällen.
– Det känns nästan overkligt att vara här. Men vi är framförallt jätteglada. Alla vi sett och mött har vinkat till oss och varit glada. Det känns mycket bra, säger en av dem, Richard Lindberg.

Mats Laggar
Press- och informationsofficer TD01