Varma kläder till flyktingläger

Den hårda vintern i Afghanistan börjar sakta men säkert lida mot sitt slut. De svenska trupperna i de norra delarna av landet har sedan det stod klart att vintern skulle drabba civilbefolkningen extra hårt gjort många insatser för att lindra lidandet.

Vakt- och eskortsoldaten Oscar delar ut stövlar och mössor till flyktingbarn. Foto: Fredrik Bojerud, FS14

Barnen i Afghanistan är särskilt utsatta och det är inte ovanligt med barfotabarn i snön, något som kan leda till livshotande köldskador. Genom ett projekt som är resultatet av ett privat initiativ från en svensk soldat har mängder av barnstövlar, vantar och mössor köpts in. Dessa delas sedan ut i byar i områden där behovet bedöms som störst.

 

För ett par veckor sedan passade delar ur vakt- och eskortplutonerna på att besöka ett flyktingläger utanför Mazar-i-Sharif. Tillsammans med den afghanska polisen stod de i den iskalla vinden och delade ut stövlar, handskar och mössor till barnen i lägret.

 

Säkerheten främst

Samtidigt som kläderna delades ut stod ett antal soldater diskret utplacerade runt området beredda att ingripa ifall någon skulle försöka störa utdelningen.  Utmaningen ligger i att bibehålla hög säkerhet utan att skapa oro eller onödig friktion hos lokalbefolkningen. Detta är något som de svenska soldaterna har stor erfarenhet av.

 

När flyktingarna insåg att stövlar och kläder började ta slut blev det aningen kaotiskt. Då var det tur att det fanns afghanska poliser på plats som kunde säga till på skarpen till dem som försökte roffa åt sig de sista sakerna genom att bryta den kö som fanns.

 

Lyckad utdelning

En stund senare gavs order om att bryta upp och återgå till campen. Snabbt lastade svenskarna sina fordon och lämnade flyktinglägret där ett stort antal barn hade fått det lite varmare om både fötter, huvud och händer och de svenska soldaterna kunde lämna lägret med känslan av att de hade bidragit handgripligen till att göra livet i det kalla flyktinglägret en aning lättare.

 

Text och bild: Kapten Fredrik Bojerud

Press- och informationsofficer, FS14