Svenskar till Tchad kan försenas

Sverige kan komma att avvakta med att skicka trupp till Tchad på grund av det instabila läget i landet. Regelrätta strider har brutit ut mellan rebeller och regeringsstyrkor öster om huvudstaden N'Djamena.

Det svenska förbandet, TD 01, som skulle ha satts in i Tchad med start i mitten av februari kan nu bli mellan ett antal dygn och någon eller några veckor försenat.

Den instabila situationen som har uppstått i Tchad de senaste dygnen gör att Sverige inte kan skicka truppbidraget till EUFOR som beräknat. Insatsstaben i Högkvarteret följer situationen kontinuerligt.

Försvarsmaktens personal som redan finns i landet befinner sig i säkerhet. Tre svenskar finns i området kring Abéché och N'Djamena i Tchad. Två av dem är stationerade vid EUFOR:s högkvarter i landet. Den tredje är observatör för FN. Försvarsmakten har kontinuerlig kontakt med personalen i Tchad.