Svenska soldater sökte skola

En av den svenska styrkans uppgifter är att stödja KPS, den lokala polisen, i deras arbete. Så när polisen hör av sig för att få stöd när en skola i den serbiska byn Laplje Selo utsatts för hot tar det inte många minuter innan soldaterna rullar ut genom Camp Victorias grindar.

Hundförarna Erik Eliasson, Robert Mattisson och Mio Kesar från ammunitionsröjningsgruppen. Foto: Alexander Karlsson/Combat Camera

De svenska personterrängbilarna står parkerade längs med skolans rostiga järnstaket, både ammunitionsröjningsgruppen, hundförare och skyttesoldater finns på plats. Lite längre bort står räddningsplutonens fordon, och bortom dem trycker en ganska stor grupp människor bakom avspärrningarna. Flera av dem är reportrar som nyfiket undrar vad som pågår.

Söker både med hund och visuellt
KPS var först på platsen och har redan evakuerat skolan. Skolan söks igenom av personal som tittar om de kan se något direkt hot.
– Det är viktigt att få bort civila från platsen. Sen måste man ha en hög säkerhetsmedvetenhet och rätt utrustning, säger Fredrik Tegfors från ammunitionsröjningsgruppen.
Efter det släpps hundarna in, både den svenska hundgruppen och KPS egna sökhundar.
– Vi delade in huset i flera delar lite beroende på var det är rimligt att något kan finnas. Områden som kan vara extra intressanta eller svårsökta går vi gärna över två gånger med olika hundar, säger hundförare Erik Elisson.

Först går hunden och efter följer en ammunitionsröjningssoldat som söker visuellt för att se om det till exempel är åverkan på lås eller om något ser konstigt ut. Den visuella sökningen bildar tillsammans med hundens känsliga nos ett system, båda delarna är viktiga för att säkerställa att det inte finns några sprängmedel platsen.

Ryktet om bomb på TV
Efter sammanlagt en och en halv timmes aktivt sökande konstaterar teamet att det inte finns någon grund i hotet, och både soldater och poliser börjar packa ihop. En man som bor i byn ser tveksamt på när avspärrningen tas bort och säger att han såg på tv att soldaterna hade hittat en bomb i skolan.
– Nej, ni kan gå in i skolan igen, det är säkert, försäkrar tolken honom.
Några kilometer längre bort har en gräsbrand brutit ut och de svenska soldaterna åker vidare på nästa uppdrag.

Anna Norén, press- och informationsofficer KS16